Pěkné, oblé, sexy a spokojené si stěžují na návrháře

Plnoštíhlá žena, ilustrační foto

Plnoštíhlá žena, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Francouzská skupina, která bojuje za práva zaoblených žen, podala oficiální stížnost na módního návrháře Karla Lagerfelda. Vysloužil si ji svými poznámkami o tom, že na boubelaté modelky na předváděcích molech se nechce nikdo dívat.

Asociace, která si říká „Pěkné, oblé, sexy a spokojené“, podala stížnost úřadu žalobce západofrancouzského města Saintes. Slavného návrháře v ní obviňuje z „pomlouvačných a diskriminačních poznámek“, řekla předsedkyně skupiny Betty Aubrierová.

„Na módních molech nechce nikdo vidět boubelky,“ napsal v nedávno vydané knize Svět podle Karla.

Stejné prohlášení zopakoval tento měsíc v televizi a dodal, že francouzský zdravotní systém má problémy částečně i kvůli „všem těm nemocem, co mají příliš tlustí lidé“. „Jsou to právě tlusté ženy sedící před televizí s pytlíkem smažených brambůrků, co prohlašují, že štíhlé modelky jsou ohyzdné,“ píše mimo jiné v knize.

Karl Lagerfeld

Lagerfeld jen rozvířil známé téma

Lagerfeldovy poznámky vyvolávají kontroverzi a obavy v módním odvětví, které je často kritizováno za zaměstnávání nezdravě hubených modelek.

Podle Aubrierové musí slavní lidé s podobnými „urážkami“ přestat. „Máme toho dost. Spousta mladých dívek se cítí nejistá, a je pro ně hrozné něco takového slyšet,“ uvedla předsedkyně asociace založené v lednu 2012 v Saintes.

„Dnes nás uráží on a kdo to bude zítra?“ dodala a vyzvala k přijetí zákona proti diskriminaci lidí s plnějšími křivkami. Měla by podle ní také vzniknout kampaň, která by vysvětlila, že boubelatost může být i následkem nemoci nebo genetické dispozice, nikoli nezdravé stravy.