Peněz pro fin-tech start-upy v Silicon Valley ubylo, musí se zaměřit úžeji

Chytrý telefon, ilustrační foto

Chytrý telefon, ilustrační foto Zdroj: archiv

První vlna nadšení z finančnětechnologických firem pomalu odeznívá a celkový příliv investic z fondů rizikového kapitálu zpomaluje. Peníze se nyní daří získávat především úzce či netradičně zaměřeným „fin-tech“ start-upům.

Přetlak internetových poskytovatelů půjček a opadající zájem investorů přiměl nové finanční start-upy úžeji se vymezit. Existují tak firmy poskytující finance na realitní projekty, půjčky pro klienty s mizerným úvěrovým ratingem, na nákup aut či dokonce úvěry na svatbu.

„Pokud máte spoustu firem, které se soustředí na oblasti, jako je refinancování kreditních karet, pak dává smysl zúžit své zaměření,“ řekl deníku Wall Street Journal Joshua Jersey, generální ředitel firmy Promise Financial, která se specializuje na svatební úvěry.

Na 298 milionů klesl příliv kapitálu do start-upů v Silicon Valley v prvním čtvrtletí.

Promise Financial spolupracuje s více než stovkou obřadních síní, které zájemcům nabídnou úvěr rovnou při objednání svatby.
Podle dat společnosti Dow Jones VentureSource spadl v prvn ních třech měsících roku příliv rizikového kapitálu do start-upů v Silicon Valley na bezmála třetinu. Z 832 na 298 milionů dolarů.

Z toho 150 milionů šlo do jediného projektu – společnosti Flourish, která se zaměřuje na půjčky lidem se špatnou úvěrovou a platební historií. Posunem také je, že investoři častěji podporují firmy ve velmi raném stadiu vývoje – ty jsou levnější, což vysvětluje menší objem investic.

Investoři dnes od firem chtějí ještě rychlejší růst a výsledky. „Do Silicon Valley dorazil ohromný tlak na růst,“ uvedl pro Bloomberg Oren Bass, bývalý právník a manažer Goldman Sachs, který založil online poskytovatele půjček Pave. „Není to žádná hra,“ dodal.