Pěšky do práce. Pražská iniciativa vyhlásila virtuální cestu kolem světa

Za každých 1563 kroků se účastníci posunou na cestě okolo planety o jeden kilometr.

Za každých 1563 kroků se účastníci posunou na cestě okolo planety o jeden kilometr. Zdroj: istock.com

Projekt Chodci sobě chce přimět lidi, aby nachodili dohromady tolik kilometrů, aby celková délka stačila na obejití zeměkoule.
Projekt Chodci sobě chce přimět lidi, aby nachodili dohromady tolik kilometrů, aby celková délka stačila na obejití zeměkoule.
Banner pěšky do práce.
4
Fotogalerie

Během epidemie koronaviru přibylo podle iniciativy Chodci sobě výrazně lidí, kteří chodí do práce pěšky. Pomocí chytrých hodinek či mobilní aplikace se nyní mohou připojit k virtuální cestě kolem světa. Akce potrvá do konce května.

Na stránkách Chodci sobě, prostřednictvím kterých mohou lidé dávat podněty na vylepšení pražských chodníků, přechodů nebo na zvýšení bezpečnosti chodců, se uvádí, že za každých 1563 kroků se registrovaní zájemci posunou na cestě okolo planety o jeden kilometr.

„Z ankety vyplynulo, že v době koronaviru chodí do práce 40 procent našich fanoušků a 60 procent pracuje z domova. Počítejte své kroky, ať už jdete do práce, nebo jen na zdravotní procházku, každý krok se počítá!“ stojí ve výzvě iniciativy.

Na blogu může zároveň každý sledovat, kam přihlášení chodci zatím došli. Podle posledních zpráv míří na Vídeň. Organizátoři počítají i s prací z domu. „Máte-li home-office, tak započítejte i zdravotní procházku, cestu do obchodu nebo venčení pejska,“ uvedli.

Kromě mapy autorky ze spolku Pražské matky přidaly také pět okamžitých účinků chůze. Mezi ně řadí snížení rizika srdečního onemocnění a mrtvice, snížení rizika vzniku cukrovky, spalování přebytečných kalorií, zlepšení nálady a zvyšování energie.

„Zvyšuje krevní oběh a zvyšuje přívod kyslíku do každé buňky v těle, což vám pomůže, abyste se cítili čilejší. Uvidíte, že pěšky do práce přijdete nabití jako králíček Duracel,“ uzavírají.