Pětašedesátiny slaví britský zpěvák a kytarista Chris Rea

Chris Rea

Chris Rea Zdroj: Profimedia.cz

Chris Rea, britský hudebník s italskou krví, který se narodil před 65 lety, 4. března 1951, je proslulý zejména svým chraplavým hlasem a virtuózní hrou na kytaru.

Za svoji kariéru vydal přes dvě desítky alb a prodal na 30 milionů kopií nahrávek. Zaujal například v roce 1989 deskou Chris Rea: The Road To Hell, po níž následovaly další tituly i kolekce Greatest Hits.

Jeho kariéra se ale v jeden moment zdála být uzavřená. Rea ustrnul v roli kytarového snílka a lehce zdrsnělého romantika. Pak ale překonal těžkou nemoc, což jej údajně vnitřně změnilo. A blues, které přináší bolest i vykoupení, asi nejlépe vyjádřilo jeho pocity.

Chris ReaChris Rea | Profimedia.cz

Od roku 1973 byl Rea členem skupiny Magdalene, v níž nahradil pozdějšího frontmana Whitesnake a Deep Purple Davida Coverdala. Kapelu Rea později přejmenoval na The Beautiful Losers; poté se vydal na sólovou dráhu, kterou nastartoval hit Fool (If You Think It's Over) z roku 1978. Popularitu mu přineslo zejména album Water Sign (1983).

Rea se rád vrací na česká pódia, naposledy zde vystoupil v roce 2014. V Praze vystoupil v rámci The Last Open Road Tour, které odkazovalo na stejnojmennou skladbu z Reova alba The Santo Spirito Project z roku 2011.