Petra: město skryté světu jako tvář beduína

Skalní město Petra V Jordánsku

Skalní město Petra V Jordánsku Zdroj: Profimedia.cz

Skalní město Petra V Jordánsku
Skalní město Petra V Jordánsku
Skalní město Petra V Jordánsku
Skalní město Petra V Jordánsku
Jedno z dobrodružství Indiana Jonese se točilo ve Skalním městě Petra V Jordánsku
6
Fotogalerie
Svět po staletí nevěděl o červenorůžovém městě, které je v místě, kde se v Jordánsku setkávají tři údolí (Vádí al-Araba). A přitom Petra bývala vzkvétajícím centrem, které navštěvovali cestovatelé při svých poutích po starých obchodních cestách. Petru kryjí vysoké hory a je přístupná jen úzkou soutěskou. Čas si na pozoruhodných skalních budovách dost otupil zuby, město je úžasně zachovalé a denně ho navštíví tři tisícovky turistů.

Tajuplná Petra je oblíbenou filmovou lokací, točily se tu velkofilmy jako třeba Indiana Jones a poslední křížová výprava, Mumie se vrací, Transformers - pomsta poražených, Sindibád a tygří oko nebo Mortal Kombat.

Místo bylo původně pohřebištěm, město bylo založeno pravděpodobně mezi 3. století př.n.l. a 1. století n.l. Tehdy zde žili Nabatejci a Petra se stala hlavním městem jejich království. Veškeré stavby byly vytesány do pískovce.

Petra byla na svém vrcholu kolem roku 62 př. n. l., kdy tu žilo kolem třiceti tisíc lidí. Poslední obyvatelé odešli po ničivém zemětřesení v 6. století n. l. Údolí upadalo postupně v zapomnění a Petra se stala tajemstvím místních beduínů, kteří existenci skalního města pečlivě skrývali před světem.

Prvním Evropanem (od dob křižáckých výprav), jenž stanul před Královskou hrobkou v Petře, byl roku 1812 švýcarský badatel a cestovatel Johann Ludwig Burckhardt, který cestoval ze Sýrie do Egypta v přestrojení za Araba.

Město Petra je od roku 1985 na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.