Philae je na kometě v pořádku, poslal první snímky

Vědci v řídícím centru v Darmstadtu oslavují úspěšné přistání sondy Philae

Vědci v řídícím centru v Darmstadtu oslavují úspěšné přistání sondy Philae Zdroj: CTK

Kometa, na které přistál modul Philae,
Kometa
Agilkia - místo očekávaného přistání na kometě 67P
Fotka modulu Philae při sestupu na kometu (foceno ze sondy Rosetta)
Model modulu Philae
21
Fotogalerie
Modul Philae evropské sondy Rosetta, který ve středu přistál na kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko, je v pořádku. Informovala o tom dnes na svém webu Evropská vesmírná agentura (ESA) a dokládá to prvními záběry, které na Zem od robotického přístroje dorazily.

„Přistávací modul Rosetty Philae je bezpečně na povrchu komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko, jak potvrzují tyto dva záběry CIVA (kamerový systém),“ píše ESA pod mozaikovým obrázkem, který je složen ze dvou snímků a na němž je vidět i jedna ze tří „nohou“ modulu.

Z prvních snímků je podle vědců patrné, že se Philae zřejmě nachází na nějakém svahu. Stín, který útes vrhá, by prý ale mohl představovat problém pro solární panely, které modul napájejí. Philae má zatím energii na 64 hodin práce a síla slunečních paprsků by ji mohla prodloužit denně asi o hodinu. Pokus o posunutí modelu na místo mimo stín pomocí skoku by však prý vzhledem k nízké gravitaci komety představovalo velké riziko.

Philae také údajně stojí pouze na dvou ze tří nohou. Nicméně jeho poloha je stabilizovaná, byť první informace upozorňovaly, že při přistání zřejmě selhalo ukotvení. Analýzy dat podle sdělení ESA ukázaly, že robot přistál natřikrát - v 16:33, v 18:26 a 18:33 SEČ. Všechny vědecké přístroje ale fungují a modul nejeví známky jakéhokoli poškození.

Odborníci pracující na programu Rosetty ale zůstali optimističtí. „Philae strávil noc na kometě a my máme tři dobré zprávy. Zaprvé, Philae je na jádru komety. Zadruhé, Philae dostává energii, jeho sluneční panely jsou osvětlené a to mu umožňuje myslet na budoucnost. A zatřetí, jsme s Philae v nepřetržitém kontaktu, neboť vysílá a přijímá informace od Rosetty a ta nám je přeposílá,“ řekl dnes ráno podle agentury AFP ředitel francouzské vesmírné agentury CNES Jean-Yves Le Gall.