Pink Floyd prý vydají po 20 letech nové album

Pink Floyd v počátcích své kariéry ještě se Sydem Barrettem (druhý zprava)

Pink Floyd v počátcích své kariéry ještě se Sydem Barrettem (druhý zprava) Zdroj: Profimedia.cz

Britská rocková skupina Pink Floyd v říjnu vydá po dvaceti letech nové album s názvem The Endless River. Obsahuje dosud nezveřejněné skladby, na kterých se před smrtí podílel klávesista skupiny Rick Wright. S odvoláním na manželku zpěváka a kytaristy skupiny Davida Gilmoura Polly Samsonovou o tom informují britská média.

Album bude vycházet z nahrávek z roku 1994 natočených v průběhu příprav zatím posledního studiového alba The Division Bell. Jde tak o vůbec první album této slavné skupiny za posledních dvacet let.

„Mimochodem, album skupiny Pink Floyd, které vyjde v říjnu, se bude jmenovat The Endless River,“ napsala Samsonová na Twitteru. „Vychází z nahrávek z roku 1994, je labutí písní Ricka Wrighta a je velmi krásné,“ dodala.

Wright byl zakládajícím členem skupiny. Zemřel v roce 2008 na rakovinu ve věku 65 let. Album The Division Bell vyšlo právě před 20 lety a skupina výročí oslavila novým vydáním alba v luxusním provedení.

Album nevydaných skladeb

Zprávy o novém albu na Facebooku potvrdila také zpěvačka Durga McBroomová-Hudsonová, která se skupinou spolupracovala v 80. a 90 letech. Uvedla, že album bude zahrnovat výhradně „nevydané skladby“. Původně šlo podle ní o vedlejší projekt k albu The Division Bell, který se jmenoval The Big Spliff. „Proto jsou na albu skladby Richarda Wrighta. Ale David (Gilmour) a (bubeník) Nick (Mason) na tom od té doby udělali hodně další práce,“ napsala zpěvačka.

„Původně mělo jít o čistě instrumentální nahrávku, loni v prosinci jsem ale zpívala v několika skladbách, které David doplnil o doprovodné vokály,“ dodává zpěvačka.

Podle britských médií se na novém albu nebude podílet někdejší frontman skupiny Roger Waters. Mluvčí kapely uvedl, že album nedoprovodí žádné turné.

Producent Alan Parsons: Můj přínos byl pro Pink Floyd důležitý

Amazon: Prodej vinylových gramodesek vzrostl o 745 %