Pink Floyd vydají v listopadu nové album, první po 20 letech

Pink Floyd

Pink Floyd Zdroj: Profimedia.cz

Nové album legendární britské rockové skupiny Pink Floyd, první po 20 letech, vyjde 10. listopadu. Album nazvané The Endless River (Nekonečná řeka) bude postavené na nahrávkách, které trojice David Gilmour, Nick Mason a Richard Wright nahrála v roce 1993.

Nové album je poctou klávesistovi Wrightovi, který zemřel v roce 2008. „Myslím, že tato deska je … velkým uznáním toho, že jeho hra byla srdcem zvuku Pink Floyd,“ uvedl bubeník Nick Mason.

The Endless River je prvním albem Pink Floyd od roku 1994, kdy vydali The Division Bell. Celý projekt začal tím, že kytarista Gilmour a Mason se probírali hudbou, kterou nahráli s Wrightem při přípravě The Division Bell. „“ řekl Gilmour.

„Během posledního roku jsme přidali nové části, znovu nahráli jiné a celkově jsme použili nejnovější studiovou technologii, abychom udělali album Pink Floyd pro 21. století. Protože Rick už tu není a nemáme šanci znovu začít, tak je správné, že tyto … nahrávky by měly být součástí našeho repertoáru,“ dodal Gilmour.

Celkem 18 nahrávek na albu je většinou instrumentálních. K poslední skladbě Louder Than Words napsala text spisovatelka Polly Samsonová, která je provdaná za Gilmoura. Na desce je i nahrávka s Wrightem ze zkoušky v roce 1969.

V Pink Floyd byl ještě Roger Waters, který kapelu opustil po roztržce v roce 1985. Zbytek Pink Floyd přestal hrát v roce 1994 po světovém turné k vydání The Division Bell.

Všichni čtyři se sešli v roce 2005 v Londýně na koncertě v rámci charitativní akce Live 8. Občas se objevovali na sólových koncertech svých kolegů - například Wright hrál v 90. letech na Gilmourově světovém turné a Mason s Gilmourem vystoupili v roce 2011 při londýnském koncertě Watersova turné The Wall. Všichni však odmítali spekulace, že by spolu mohli opět koncertovat.

Waters se na The Endless River nijak nepodílel a skupina neoznámila plány na turné na podporu nového alba, uvedl časopis Rolling Stone.