Pivovaru hrozí pokuta za hluk

Hygienici měřili hluk. A pokuty hrozí třeba za pivní oslavy.

Jihlavský pivovar má problém. Hrozí mu pokuta od krajských hygieniků za příliš hlučné oslavy 150. výročí založení pivovaru z letošního června. „Limity hluku tehdy překročili výrazně,“ řekl Sedmičce Milan Brychta z Krajské hygienické stanice (KHS) v Jihlavě, která s pivovarem vede správní řízení.

Jenže vedení pivovaru se to dozvědělo až od redaktora Sedmičky. „Vůbec jsme to netušili. Dozvídáme
se to až od vás, takže se k tomu nemůžeme zatím nijak vyjádřit,“ podivila se Eva Vařejčková z jihlavského pivovaru nad tím, že jim o hrozbě pokuty nedal nikdo dosud vědět. Podotkla, že kdyby to
v pivovaru věděli už v červnu, tak by si asi rozmýšleli pořádání letních hudebních čtvrtků na dvoře pivovaru. Ty ale nechali hygienici bez povšimnutí.

Jihlavský pivovar není ve městě jediný, na nějž si lidé stěžovali nebo stěžují kvůli velkému hluku. Úředníci z hygieny a stavebního úřadu museli letos pozastavit provoz diskotéky na největším jihlavském sídlišti Březinky. Aktuálně si lidé nejvíc stěžují na situaci v Humpolecké ulici, kde přivádí lidi k zoufalství
nákladní auta z kamenolomu a obalovny. „V nejbližších dnech tam pošleme specialisty na měření hluku ze Zdravotního ústavu, protože si lidé stěžují na rámus z dopravy,“ vysvětlil Milan Brychta.

Letos v létě si někdo stěžoval na hluk z diskotéky na sídlišti Březinky, která je součástí nákupního a zábavního centra uprostřed paneláků. Na místo vyrazili se svými přístroji na měření hluku terénní pracovníci ze Zdravotního ústavu v Jihlavě. Podezření lidí, kteří si stěžovali, se potvrdilo. „Limit pro hladinu hluku překročili o několik decibelů,“ potvrdil Milan Brychta z KHS. Úředníci ze stavebního úřadu pak ještě zjistili, že podnik nebyl na provozování diskotéky zkolaudován.

„S majitelem vedeme správní řízení a bude mu udělena pokuta. Jak vysoká, to zatím není jasné. Záleží na tom, o jak závažné přestupky půjde,“ řekl Jiří Laube ze stavebního úřadu. Majitel si musí nechat udělat novou hlukovou studii a na jejím základě pak přijmout taková opatření, aby hluk z diskotéky
minimalizoval. Například izolací oken či novým systémem odvětrání.

V areálu na Březinkách je víc zábavních podniků. S některými byly v předešlých letech také problémy, ale ty jsou už minulostí. Lidé si většinou stěžují na hluk ze zahrádek, na nichž hlasitě křičí podnapilí hosté. Krajská hygiena v nejbližší době prověří i stížnosti lidí z Humpolecké ulice v Jihlavě, kterým už několik měsíců vadí hluk z dopravy.