Pixarovská autíčka bez potřebné magie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: film.moviezone.cz

Kouzelníci z legendárního animačního studia Pixar poprvé zklamali. Ne, že by jejich letošní kandidát na Oskara pro nejlepší animovaný film, Auta 2, nebyl profesionálně odvedenou prací. Naopak. Animace vypadá opět lépe než u loňského Toy Story 3: Příběhu hraček a další návštěva světa, jemuž vládnou polidštěná auta, je celkem solidní. Ale ve srovnání s nejlepšími výkony pixarovských tvůrců Auta 2 vypadají, jako by John Lasseter a spol. jeli „na půl plynu“.

Od doby, co se diváci s obyvateli Kardanové Lhoty seznámili, uplynulo pár let. Blesk McQueen se stal nejrespektovanějším závodním autem světa a domů se vrací jen občas. A pak je to stejné jako za starých dobrých časů, kdy s rezavějící odtahovkou Burákem jen tak třeští pro radost. Doba se ale změnila i jinak.

Přicházejí nová paliva, která mají vytlačit neekologický benzin. Jedno z nejbohatších aut světa a zároveň propagátor šetrné energie proto uspořádá světovou grand prix na podporu nového pohonu. Akci se ale snaží sabotovat neznámí gangsteři. A zatímco se Blesk McQueen dostává do smrtelných nebezpečí, Burák se připlete k mezinárodní tajné službě, snažící se zachránit svět od zla.

Zatímco doposud se pixarovským snímkům skvěle dařilo cílit své snímky, tentokrát v tom selhávají. Většina mainstreamových animáků má problém s rozkročením mezi dětským a dospělým publikem, Pixar to zvládal. Mladým dával pestrobarevnost, gagy, atraktivní akční sekvence, dospělým zprostředkovával hlubší myšlenky (WALL-E) či emoce jako nostalgie (Toy Story 3). Auta 2 jsou v tomto ohledu zcela bezradná. Zápletka je až urážlivě jednoduchá, ale hrátky s mixem špionského a dětského filmu celkem komplikované. Dialogy jsou zatížené složitými výrazy (technologický žargon, parodizování běžného lidského jazyka auty), ale zase jejich obsah je extrémně jednoduchý. A takto můžeme pokračovat takřka u každé jednotlivosti, z nichž jsou druhá Auta smontována.

V důsledku toho jsou Auta 2 jednoznačně nejhorším snímkem studia Pixar. Na druhé straně ve srovnání s tradiční konkurencí je to stále solidní standard, který především dětské publikum nejspíš docení.

Auta 2

(animovaný, USA, 110 minut)
Režie: John Lasseter, Brad Lewis
Mluví (v českém znění): Richard Krajčo, Petr Novotný
Premiéra: 28. července
Hodnocení: 60 %

Hlavní úspěchy animačního studia PixarHlavní úspěchy animačního studia Pixar | E15