Plán na výstavbu 27jamkového hřiště ve Vinoři je stále ve hře

Hlavní město chce na 25 let s desetiletou opcí pronajmout společnosti Golf Vinoř zhruba 75 hektarů pozemků ve Vinoři. Společnost plánuje v místě vybudovat 27jamkové golfové hřiště. Záměr zveřejnilo město ve středu na své úřední desce. O pozemky měla už dříve zájem společnost Sekyra Group, od záměru ale loni ustoupila. Záměr schválilo minulé vedení rady asi měsíc po podzimních volbách v době, kdy ještě nebylo ustaveno nové vedení. Ani nové vedení ale proti záměru nic nenamítá, pouze původně uvažovaný pronájem na dobu neurčitou změnilo na dobu určitou.

Do výběrového řízení se přihlásil pouze jeden uchazeč, a to společnost Golf Vinoř, která vlastní přilehlý pozemek. „Jedná se o pozemky ve vlastnictví hlavního města Prahy, které obklopují prostřední díl ve vlastnictví společnosti Golf Vinoř a.s. A jedině s touto 'prostřední částí' lze vybudovat 27jamkové hřiště,“ řekla ČTK mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská. Podle ní je záměr v souladu s územním plánem a připomínky k němu neměly ani městské části Kbely a Vinoř, na jejichž území má hřiště vyrůst. Záměr bude podle Krásenské předložen do výboru hospodářské politiky a následně radním.

Podle usnesení minulé rady by měly být pozemky, jejichž celkový rozsah je 754 658 metrů čtverečních, pronajaty za jednu až sto korun za metr čtvereční a rok v závislosti na budoucím využití. Pozemky, na kterých budou odpaliště, dráhy a jamky, by měly být pronajaty za pět korun za metr čtvereční, pozemky zastavěné cestami za 30 korun, plochy s budovami a zázemím klubu za stovku. Za doprovodné plochy by nájemce měl platit ročně korunu za metr čtvereční. Podle Krásenské ceny odpovídají nájemnému u jiných sportovních zařízení v Praze.

Předsedou představenstva společnosti Golf Vinoř je Jiří Valda, který je podle deníku E15 bývalým Sekyrovým společníkem v několika projektech. V představenstvu a dozorčí radě figurují podle obchodního rejstříku také Petr Šafránek a David Krajný z Klánovic. Ti podle tamějších opozičních zastupitelů v minulosti podporovali také plánovanou výstavbu golfového hřiště v Klánovickém lese. Tu dlouhodobě chystá soukromý investor, současné vedení Prahy ale chce nechat zpracovat změnu územního plánu, která by výstavbu znemožnila.

O výstavbě 27jamkového hřiště ve Vinoři se mluví už několik let. Původní investor, kterým byla Vinořská spol., dceřiná firma společnosti Sekyra Group, ale od záměru loni ustoupila. Hodnotu investice Sekyra Group nezveřejnila, média ji v roce 2007 odhadovala na 150 milionů korun. Podle údajů České golfové federace v Praze 27jamkové hřiště zatím chybí, zájemci mohou využívat jen devíti a 18jamková.