Plzeň v neděli čeká Festival polévky, připraveno je 16 kotlů

Náměstí Republiky v Plzni

Náměstí Republiky v Plzni Zdroj: Profimedia.cz

V šestnácti čtyřicetilitrových kotlích budou v neděli 7. září na náměstí Republiky v Plzni profesionální kuchaři, ale i zástupci občanských sdružení a dalších subjektů vařit polévku, lidé se mohou těšit na tradiční i exotické chutě. Uskuteční se třetí ročník Festivalu polévky, který je poslední částí velké multižánrové letní plzeňské akce Živá ulice. Vařit se začne ve 14:00, program odstartuje v 16:00.

„Kotle jsme objednávali až v Maďarsku, u nás nebyly k dostání. Inspiraci jsme ale našli v Krakově, kde podobný festival probíhá několik let,“ uvedl ředitel festivalu Jakub Vedral.

O tom, že polévky slaví úspěch i v Plzni, svědčí podle Vedrala zvyšující se zájem o festival. Organizátoři se proto rozhodli navýšit počet nádob z 12 na 16. Jednotliví účinkující prodají během odpoledne dva až tři plné kotle, tedy přes 100 litrů polévky jednoho druhu.

Letošní novinkou na festivalu, který vloni navštívilo 3000 lidí, bude ekologické nádobí, lidé budou ochutnávat polévky z třtinových misek a lžic, které jsou kompostovatelné. Festival nabídne i doprovodný program, celý den bude hrát Tea Jay Ivo, od 20:00 vystoupí harmonikář Václav Koubek. Vstup je zdarma, polévky se budou podávat v ochutnávkových a plných cenách.