Po školačce pátrá celá republika

Po Anně Janatkové je vyhlášeno pátrání v režimu „dítě v ohrožení“. Hledají ji policisté z celé republiky i v zemích schengenského prostoru.

Dívenka šla ve středu ze školy společně se spolužačkami. V ulici Pod Písečnou v Kobylisích se jejich cesta rozdělila a od té doby ji nikdo neviděl. Po 15. hodině její matka zavolala na policii.

Po malé Anně je vyhlášeno pátrání v režimu „dítě v ohrožení“, který díky smlouvám s médii zaručuje maximální informovanost široké veřejnosti.

„Data o pohřešované z národního informačního systému se navíc automaticky vkládají do toho schengenského. V praxi to mimo jiné znamená, že popis děvčátka mají policisté na hraničních přechodech i za hranicemi,“ vysvětlila Pavla Kopecká z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

V Praze podle Andrey Zoulové z krajského policejního ředitelství policisté zcela neopustili lokalitu Troja, kde školačka zmizela. Masívní prohledávání terénu skončilo bez výsledku, nyní tam kriminalisté hledají případné svědky, kteří malou Annu mohli spatřit. Vyptávají se tam také například lidí bez domova, kteří se zdržují v nedalekých zahradách či zpustlých chatkách.

Včera byl v místě kromě desítek policistů nasazen i vrtulník s termovizí. Tento krok podléhá povolovací preceduře, ale při ohrožení života je rozhodnutí otázkou minut.

„Nyní pátráme i v dalších lokalitách metropole a prověřujeme informace volajích na linku 158. Je jich kvantum, nejen z Prahy, ale i z různých krajů Česka. Anička je v on-line databázi pohřešovaných osob, takže na pátrání spolupracují policisté v celé republice. Hlásí se nám i senzibilové a dobrovolníci,“ popsala Andrea Zoulová.

Zatím se podařilo najít jen dívčin batoh a lahev od pití. Věci byly ukryté v uzamčené zahradě nedaleko místa, kde se Anna ztratila.

Kriminalisté pracují i s verzí, která nevylučuje únos ani vraždu.

Dívka je z bezproblémové rodiny

Anička je vysoká asi 120 centimetrů a má blond vlasy. Oblečena byla do tmavě šedé zimní bundy, fialovo-černé šály (tzv. „Palestina“) a tmavě modrých džínů s červenobílým páskem. Pod bundou měla červený svetr, na nohou černé boty a na hlavě fialovou čepici s kšiltem.

Podle dostupných informací pochází dívka z bezproblémové podnikatelské rodiny, neměla žádné problémy, ani nebyla nikdy dříve pohřešovaná.