Po volebním debaklu: šéfové německých liberálů utekli z Facebooku

Rainer Brüderle (vlevo) a Phillip Rössler

Rainer Brüderle (vlevo) a Phillip Rössler Zdroj: CC BY-SA 3.0 DE: Moritz Kosinsky - Wikimedia Commons

Drtivá volební porážka přivodila v německé FDP velké změny. Předseda strany Philipp Rösler a šéf poslanecké frakce liberálů Rainer Brüderle přitom vzali výzvy k radikální obměně skutečně vážně. Nejen že nabídli své stranické funkce, rozhodli se dokonce zrušit své profily na sociální síti Facebook.

U FDP začal velký úklid. Bývalí poslanci vyklízejí kanceláře, ze dveří mizí jmenovky. Do nenávratna odešlo i několik facebookových profilů. Jak uvedla organizace Pluragraph, která sleduje aktivitu německých politiků na sociálních sítích, profily Röslera a Brüderleho za Facebooku zmizely z úterka na středu.

Pomocí funkce Google-Chache lze ještě profily zobrazit. Poslední Röslerův příspěvek popisuje, kolik dokázala minulá vláda ušetřit lidem na daních. Brüderle se naposledy krátce před volebním víkendem zamýšlel nad možnými koaličními partnery pro svou stranu. Poté se na obou dvou stránkách rozhostilo „ticho“.

Profily dalších špičkových představitelů FDP zatím nemizí, je ovšem otázkou, zda se tak nestane v příštích dnech. Někteří z nich se totiž po oznámení nejhoršího volebního výsledku strany od jejího založení v roce 1948 odmlčeli.

Velmi aktivní je naopak Christian Lindner, který by se rád stal příštím předsedou strany. Podle Pluragraphu počet jeho příspěvků na Facebooku v posledních sedmi dnech stoupl o skoro 16 procent.

David Klimeš: Evropa potřebuje restart liberalismu

Absolut Merkel