Počet botiček raketově stoupá

Za minulý měsíc strážníci nasadili víc botiček než za celý loňský leden. Kvůli tomu si město zložilo novou firmu.

Za loňský rok městští strážníci nasadili přes sedm set botiček. Za první tři týdny letošního roku jich bylo skoro sedm set padesát. Důvod? Město si v prosinci založilo společnost Parking Plzeň, jejíž zaměstnanci denně krouží plzeňskými ulicemi a strážníkům okamžitě hlásí, které auto stojí na zákazu stání a který řidič nezaplatil parkovné. Dvě stě tisíc, které radnice investovala do společnosti, jíž vede bývalý radní pro dohled nad městskou policí Martin Pytlík, se vrátilo.

„Dřívější systém, kdy auta hlídala městská policie a Správa veřejného statku, byl neefektivní,“ řekl Sedmičce městský radní Vladimír Tichý. Skončila také éra gentlemanských pokut. Tytam jsou doby, kdy strážníci za sundání botičky chtěli po řidiči jen třeba stovku. „V současné době můžeme řidičům dát pokutu až do výše tisíce korun,“ vysvětlila mluvčí strážníků Jana Pužmanová. Řidiči ale argumentují tím, že bezplatná parkovací místa v centru Plzně nejsou.

„Dá se zaparkovat pouze na Rychtářce, kde je parkoviště ale pořád plné. Najmutí nové firmy je další způsob jak lidem tahat peníze ještě víc z kapes,“ rozčiluje se sedmatřicetiletý Plzeňan Martin Kováč. Město na tento rok chystá reformu parkovacího systému v centru Plzně. Na té se bude podílet i Parking Plzeň. Ten podle Martina Pytlíka tvoří nové parkovací zóny a tarify.