Počet mobilů v KLDR roste, jejich vlastnictví už není trestné

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Lidé v KLDR začínají konečně ve větší míře používat mobilní telefony, a to i přes to, že ceny mobilů dvacetinásobně převyšují průměrnou měsíční mzdu. Vzhledem k tomu, že ještě před pěti lety bylo vlastnictví mobilu trestným činem, za který se chodilo do vězení, je to v této zemi přesto úspěch. Píše o tom server Sme.sk. V KLDR se průměrný měsíční plat pohybuje okolo 20 eur. Ceny mobilů jsou však obrovské, dosahují až 400 eur.

Množství lidí, které se po zrušení zákazu rozhodlo pořídit si mobil prudce stoupá a ke konci roku by se tak počet uživatelů mohl přehoupnout přes magickou hranici jednoho milionu. Zatím však nejde o celokorejský fenomén. Mobil si mohou dovolit spíše lidé z Pchjongjangu, kde jsou o něco vyšší platy, než na venkově. Mobilovému boomu tak v komunistickým režimem zužované zemi nahrává i to, že letos klesla cena za telekomunikační služby.

Otázkou zůstává, k čemu vlastně mobily lidem v KLDR budou. Domácí hovory jsou monitorovány a do zahraničí se volat nedá. Kdo by pomýšlel na komunikaci a získávání informací pomocí internetu, má také smůlu - tamější síť 3G nepodporuje připojení.

I když by se tedy zdálo, že se v KLDR blýská na lepší časy, opak je patrně pravdou.