Počet mrtvých na přejezdech znovu roste

nehoda na přejezdu

nehoda na přejezdu Zdroj: drazni inspekce

Na železničních přejezdech letos zahynulo už deset lidí. Neblahá statistika znamená otočení trendu z loňska, kdy si přejezdy vyžádaly nejméně lidských životů za posledních deset let. Loni touto dobou evidovala Drážní inspekce pouze čtyři smrtelné nehody. Počet střetů aut s vlakem se letos zatím zvýšil z 50 na 59.

„V letošním roce počet nehod stoupá s tím, že následky těchto nehod jsou výrazně tragičtější,“ uvedl mluvčí inspekce Martin Drápal. U všech letošních nehod je vina na straně řidičů aut, kteří nedali přednost vlaku. Nejtragičtější následky měla nehoda z 11. dubna, když v Bakově nad Jizerou smetl rychlík Škodu Favorit. Řidič vjel na koleje navzdory blikání červených světel. Zahynul on i spolujezdkyně.

Naštěstí bez obětí se obešla dnešní srážka nákladního vlaku s nákladním autem na Šumpersku. Z poškozené lokomotivy ale vyteklo do přírody na dva tisíce litrů nafty, celková škoda se odhaduje na pět milionů korun. Také šofér náklaďáku nedbal výstražných světel.

„Drážní inspekce apeluje nejen na všechny řidiče, ale i všechny uživatele pozemních komunikací, aby respektovali zákon a v době, kdy je na železničním přejezdu dávána světelným zabezpečovacím zařízením výstraha, v žádném případě nevjížděli ani nevstupovali na železniční přejezd,“ doplnil Drápal.