Počet programů útočících na Android stoupl o stovky procent

Android

Android

Cílených útoků počítačových pirátů na uživatele přístrojů s operačním systémem v posledních měsících rapidně přibývá. Za třetí čtvrtletí letošního roku vzrost počet škodlivých programů zacílených na tuto platformu o 483 procent, vyplývá z dat společnosti Trend Micro.

Ještě v červnu na Android útočilo 30 tisíc škodlivých programů, v záři jich bylo už téměř 175 tisíc. „Zatímco poměrně rigorózní přístup společnosti Apple k prověřování aplikací předtím, než povolí jejich umístění na App Store, minimalizoval bezpečnostní rizika, otevřená platforma Googlu se stala semeništěm škodlivých aktivit,“ uvádí firma.

Mezi škodlivým softwarem se nejčastěji vyskytují falešné verze skutečných aplikací pro Android, uvádí firma specializující se na zabezpečení serverů a takzvaného cloudu. Množí se také adware, tedy programy shromažďující citlivá data o uživateli přístroje, která lze využít v reklamě.

Známé jsou i takové programy, které začnou samy posílat SMS zprávy na placená telefonní čísla či začnou volat do zahraničí. Jiné umí ukrást číslo IMEI, podle kterého lze identifikovat každý mobilní telefon. To pak lze využít k páchání trestných činů pod falešnou identitou.

“Android představuje dominantní smartphone platformu s mimořádně úspěšnou obchodní historií. Digitální podsvětí také sleduje statistiky a analytické zprávy, a tak vymysleli způsob jak získat peníze pomocí mobilního malwaru. A na rozdíl od vašeho počítače, při získávání informací z mobilu se také odhalí vaše geografická pozice, telefonní čísla, která jste volali - a mnoho dalšího - všechno věci, které lze dobře prodat,“ vysvětlil technický ředitel Trend Micro Raimund Genes, proč je operační systém od Googlu tak oblíbený mezi tvůrci škodlivých programů.

Šíření nebezpečných programů pomáhá i to, že jen asi pětina uživatelů zařízení s Androidem používá nějaký antivirový program.

Před novými škodlivými programy před několika týdny varovala i americká FBI. Podle ruské firmy Kaspersky Lab je napadení nejsnáze podléhá verze Androidu nazvaná Gingerbread, na níž míří 28 procent všech útoků na Android.