Počítač Cotton Candy: Velký jako flash disk, našlapaný jako smartphone

Cotton Candy

Cotton Candy

Nováček na scéně v oblasti počítačů – norská firma FXI přestavila prototyp nejmenšího počítače v historii. Zařízení o velikosti Flash disku lze připojit k displeji nebo televizi pomocí HDMI portu či přes Bluetooth spárovat s klávesnicí a myší. Cotton Candy bude k dispozici ve verzích s předehraným operačním systémem Android či Ubuntu Linux.

Počítač se co do hardwarové vybavenosti dá srovnat s kvalitními smartphony. Posuďte sami: V přístroji o rozměrech jen 2,5 × 8 × 1 cm, se nachází dvoujádrový mikroprocesor ARM Cortex-A9 o frekvenci 1,2 GHz. Podporuje ho grafické čtyřjádro Mali-400MP a 1 GB operační paměti. Do takhle malého zařízení se ještě vejde místo pro storage ve formě slotu microSDHC. Síťovou konektivitu zajišťuje Bluetooth EDR a Wi-Fi standardů 802.11 b/ g/n.

Rozměry Cotton CandyRozměry Cotton CandyRozměry a konektorová výbava Cotton Candy

Počítač je vybaven i USB konektorem, přes který lze připojit jakýkoli jiný smartphone s Androidem, nebo další Cotton Candy či jej zapojit do jakéhokoli běžného počítače a použít ho jako disk.

Propojení Cotton Candy s monitoremPropojení Cotton Candy s monitoremPropojení Cotton Candy s monitorem

Jako dárek pod stromeček letos Cotton Candy ale nečekejte. Do prodeje půjde až v polovině příštího roku. Cena ale příjemně překvapí. Tenhle minipočítač bude stát jen 200 dolarů, což je opravdu za hubičku.

Cotton Candy jako USB diskCotton Candy jako USB diskCotton Candy jako USB disk