Počítače jsou čím dál dražší. Lidé chtějí novinky

Dotyky Windows 8 mají pohánět nejenom tablety a hybridní ultrabooky, ale také klasické počítače.

Dotyky Windows 8 mají pohánět nejenom tablety a hybridní ultrabooky, ale také klasické počítače. Zdroj: Zive.cz

Průměrná cena přenosných počítačů loni mírně vzrostla a zvyšovat se zřejmě bude i letos. Za zvedáním ceny stojí rostoucí zájem o dražší ultrabooky a nástup notebooků kombinovaných s tablety. Růst cen u některých modelů zároveň ovlivnilo i oslabení koruny.

Podle marketingového manažera Intelu pro rezidenční trh Martina Vařbuchty prakticky skončily levné netbooky s cenou okolo pěti tisíc až sedmi tisíc korun. Tento segment nahradily hlavně tablety určené primárně pro zábavu a konzumaci obsahu.

Část zákazníků, kteří obsah i vytvářejí, začíná preferovat počítače dva v jednom, které jsou ale o několik tisíc dražší kvůli oddělitelnému nebo otočnému displeji s dotykovým ovládáním. V souvislosti s rozvojem zařízení a nabídce výkonnějších čipů Intel Atom roste i nabídka PC s Windows a zároveň Androidem.

Na růst průměrných cen měl vliv i větší zájem o kategorii ultrabooků, tedy tenkých a výkonných počítačů s velkou výdrží baterie. V tomto dražším segmentu sice cena klesala, ale rostl podíl na celkovém prodeji, což mělo vliv na průměrné zdražení. Ultrabook lze pořídit i pod 13 tisíc korun, před rokem se startovací cena pohybovala lehce pod 15 tisíci korunami.

„Skokany loňského roku jsou ultrabooky, kde byl nárůst v kusech o 140 procent. Průměrná cena ultrabooků klesla meziročně o necelých 14 procent. Během roku 2012 tato kategorie začínala a bylo k dispozici málo modelů a většinou ve vyšší cenové kategorii, teprve v roce 2013 se UB objevily v plné síle a konkurence mezi výrobci stlačila jejich průměrnou cenu,“ uvedl Oldřich Kurz z Alza.cz.

Ceny zvedly i intervence

Zvýšený zájem o ultrabooky by měl pokračovat i letos, jejich cena by měla dále klesnout, ale jen do deseti procent. Intel předpovídá orientaci uživatelů především na konvertibilní zařízení. Masovou záležitostí se stanou notebooky kombinované s tablety, u kterých obchodníci očekávají růst na trojnásobek.

„U zařízení dva v jednom je problém v kategorizaci. Je těžké stanovit jasnou metodiku, kdy jde ještě o tablet a kdy už o tablet PC nebo konvertibilní ultrabook. Na trhu je čím dál víc různých kombinací a každý výrobce nebo prodejce může mít svoji metodiku kategorizace a názvosloví,“ podotkl Kurz.

Ceny ovlivnilo i oslabení koruny vůči euru o více než korunu nad 27 korun za euro po intervencích ČNB. Zhruba o pět procent tak zdražila zařízení, která zrovna přicházela na trh. Starší produkty ve skladech obchodníků nezdražily. Méně výhodný kurz se projevil také v tom, že lednové výprodeje letos nejsou tak razantní.

Na český trh míří chromebooky

Během roku by se na českém trhu měly objevit první chromebooky, tedy počítače s operačním systémem Chrome OS od Google, které uvedou firmy Samsung a Acer. Zajímavý má být i návrat stolních PC v praktické podobě All-In-One, kde je celé PC schováno v monitoru, zabírá minimum místa a monitory jsou často dotykové.

V kategorii tabletů obchodníci očekávají zájem spíše o zařízení ve střední a vyšší cenové kategorii. V nejlevnější kategorii do tří tisíc korun se k prodejcům kvůli horší kvalitě vrací až desítky procent zařízení. Zhruba čtyři pětiny lidí, které si koupily levný tablet, je rozhodnuto příště koupit kvalitnější výrobek.