Pod koši se schyluje k dramatu

Nejvyšší basketbalová soutěž brzy uzavře základní část. Týmy míří do dvou skupin. Na severu Čech si nejlépe vede Děčín.

Na získání bodů do tabulky Mattoni NBL už mají týmy ze severu Čech jen čtyři zápasy.

Zatímco nováčci nejvyšší české basketbalové soutěže BK Ústí nad Labem a BK Chomutov míří ze spodní poloviny tabulky do skupiny A2, tradiční účastníci nejvyšší soutěže z Děčína věří v postup do skupiny A1 ze čtvrté pozice.

I když se severočeské týmy po základní části rozejdou do dvou skupin, systém soutěže jim umožní se opět v závěru celé ligy sejít. A to v play-off .

Zatímco děčínští Válečníci mají do play-off ze své skupiny postup přímý, chomutovští Levharti a ústecká Sluneta se o postup do bojů o titul budou muset poprat. Play-off totiž hraje deset nejlepších mužstev, poslední čtyři týmy hrají skupinu o udržení.

Podle současného postavení v tabulce by však jedenáctí Ústečané šli spíše do skupiny o udržení. Přesto má tým pod vedením Romana Bednáře vyšší ambice. „Cíl je stejný už od začátku soutěže. Chceme být ve skupině A2 do desátého místa a nakouknout do playoff,“ říká bojovně Bednář.

Jedno derby střídá druhé Teď se však musí vyrovnávat s oslabením týmu, se kterým se potýkal už v sobotním derby s Chomutovem. „Levharti se pohybují v tabulce poblíž nás a dokážeme s nimi odehrát vyrovnaný zápas. Doufám, že jim oplatíme porážku z první poloviny základní části,“ věřil svým svěřencům Bednář.

Chomutovští ale doma prokázali, že hrají ve stejné pohodě kázali, jako před svátky a své soupeře z Ústí nad Labem porazili 95:87.

„Těší mě, že jsme fanoušky odměnili prvním letošním vítězstvím. A že jsme opět bodově odskočili Ústí, Plzni i Opavě,“ pochvaluje si trenér chomutovských Levhartů Tomáš Eisner. Jeho svěřenci si vedou lépe, než kouč před sezónou předpokládal. Po dvaadvaceti kolech jsou na desáté příčce.

Spokojený s výsledkem je i trenér děčínských basketbalistů Pavel Budínský. Severočeši porazili své sousedy v tabulce z Kolína 83:75 a drží se tak stále na čtvrtém místě. Toto postavení si chtějí udržet i v utkáních skupiny A1. „Rádi bychom si vydobyli výhodu domácího prostředí pro play-off,“ vysvětluje Budínský.

V posledních kolech základní části čekají děčínské hráče ještě další dva největší soupeři, a to Prostějov a Pardubice, týmy z třetího a druhého místa.

„Jsou to velmi důležitá utkání, ale my klademe důraz na všechny soupeře. Obě střetnutí pro nás budou obrovskou výzvou i proto, že chceme Prostějovu a Pardubicím oplatit porážku z podzimu,“ představuje své plány Budínský. Nejprve se ale jeho mužstvo střetne při dalším severočeském derby s ústeckou Slunetou. „Očekávám, že přijede hodně fanoušků. Utkání s Ústím máš i Chomutovem mají pěknou atmosféru. Pár let, kdy jsme byli v Mattoni NBL jediní na severu, byli naši fanoušci o takovéto zápasy ochuzeni,“ považuje Budínský to, že se Ústí i Chomutov probojovali mezi basketbalovou smetánku, za výhodu.

Věří, že tito soupeři zůstanou i v sezoně příští. „Dokázali dát dohromady zajímavé sestavy a přivést šikovné cizince. Teď se jim sice nedaří tolik, jako na začátku sezony, ale rozhodující bude, jak se jim povede na úplném konci,“ uvažuje děčínský kouč.

Sváteční rošáda

Trenér Chomutovských Tomáš Eisner ani ústecký Roman Bednář ale úplně spokojeni nebyli. V obou týmech proto přes svátky přistoupili k propouštění. Levharti se rozloučili s Kanaďanem Richardem Andersonem a naopak je posílil Patrick Pope a Pavel Hemmy.

Úkolem amerického rozehrávače Patricka Popa bylo nahradit Dereka Wrighta, který sám odešel do Ostravy.

„Vítězství z posledních pochodem zápasů jsou jasnou odpovědí, že jsme se již s odchodem Wrighta srovnali. Patrick Pope je typově jiný hráč, než byl Derek. Hraje více pro tým a tím jsme schopni využít více střeleckého potenciálu nejen Pavla Staňka, ale i Zdeno Hanzlíka a pod košem i Krakoviče a Suchardy. Patrick je méně nápadný, nezapojuje se tolik do doskoků, ale díky zkušenostem dokáže hru týmu usměrnit v duchu zvolené taktiky,“ popisuje přednosti nového hráče kouč Eisner.

Pavel Hemmy není u Levhartů žádným nováčkem. Kolín ho na sever Čech pustil hostovat už v loňské sezóně a tento hráč se tak podílel na postupu mezi basketbalovou elitu.

„Už před sezonou byl oboustranný zájem, abych tu dál hrál, ale nakonec z mého startu v Chomutově sešlo. Jsem rád, že to vyšlo teď a že zase mohu být v partě, která na jaře vyhrála první ligu a postoupila do Mattonky. Cítím, že pro Levharty mohu svou hrou udělat více než pro Kolín, kde jsem se moc na hřiště nedostal,“ popisuje potěšení z návratu Hemmy.

Ústečtí se rozešli s Joshuou Dollardem, který opakovaně neplnil své závazky. „Poslední kapkou bylo, že nepřijel z USA v dohodnutý termín,“ komentuje stručně vyhazov trenér Bednář.

V neděli v derby s Děčínem se už ale představí v ústeckém dresu nová posila, Kanaďan Troy Gottselig. Pro 203 centimetry vysokého hráče je to timetry první evropské angažmá.

ZÁPASY 23. KOLA

14. 1. v 18.00 Inter Bratislava - BK Chomutov

15. 1. v 17.00 BK Ústí nad Labem - BK Děčín