Podluží a Jedlová, příležitost pro změnu

Test Sedmičky tentokrát představuje dvě lyžařská střediska na Děčínsku. Jsou to ski areály Jedlová a Horní Podluží.

Zimní areály na Děčínsku doplácejí na to, že jsou pro lyžaře z ostatních míst v regionu trochu z ruky. Nabízejí ale stejně kvalitní služby jako kdekoliv jinde.

Podluží pro rodiny

Lyžařské středisko Horní Podluží leží na samém konci Děčínska. Nejlépe se k němu dá dojet přes Chřibskou a Rybniště. Příjezdová cesta řidiče zavede na přírodní parkoviště, auta ale stojí i podél hlavní silnice.
Na sjezdovce je od ranních hodin příjemný ruch. Na první pohled je vidět, proč areál láká celé rodiny. Po pravé straně leží dětský svah, stometrová nakloněná rovina pro nejmenší. Dětem nahoru pomáhá tažné lano. Přímo v areálu sídlí lyžařská škola, půjčit se tam dají lyže nebo snowboard, a to včetně ochranné helmy. Pro snowboardisty je v areálu otevřený snowpark a sezonu prodlužuje umělé zasněžování. „Největším vzrušením je jízda lesní cestou, kde je více místa a moc lidí tam nepotkáte. Ani jízda po zábradlí ve snowparku není k zahození, ale to už to člověk musí umět,“ říká snowboardista Petr Hejduk z Ústí nad Labem.
Na vrchol hlavní sjezdovky jezdí dva vleky. Dvoumístná kotva po levé straně nevyžaduje mnoho zručnosti, pro zkušenější sólové jezdce je naproti poma.
Možnost občerstvení nabízí restaurace U vleku. Je prostorná, moderní a má přijatelné ceny. Vaří tam například výbornou česnečku.

Jedlová bez front

Lyžařský areál Jedlová najdou lidé na severních svazích stejnojmenné hory. V současnosti je největším v Lužických horách. Sjezdové tratě mají úctyhodných pět kilometrů. Nejdelší sjezdovkou je Jedlová, kterou by měli zvládnout i začátečníci. Lyžuje se na přírodním sněhu.
„Škoda, že tu není víc možností pro mladé lidi, například snowpark. Je to tu trošku zastaralé, chybí mi tu novinky,“ posteskla si jedna z návštěvnic Běla Besserová.
Areál není tak vytížený jako sousední Podluží, takže si lyžaři mohou užít komfort vleků bez front. Sjezdové tratě jsou upravené. Je znát, že po nich rolba jezdí pravidelně. Občerstvení lyžaři najdou přímo u vleků. Větší komfort nabízí restaurace na vrcholu. K ní je třeba dojít. Výhodou areálu je hlídané parkoviště.

Areály na Děčínsku:

Horní Podluží
Otevřeno: po - pá 10
až 18 hod., so - ne 9 - 18 hod.
Večerní lyžování: všední den 18 - 20 hod.
Cena: dopolední 190 Kč, odpolední 250 Kč, jízda 15 Kč

Jedlová
Otevřeno: denně 9 - 16 hod.
Cena: polodenní 180 Kč, děti 130 Kč, jízda 25 Kč, děti 20 Kč