Podzimní zoo je plná mláďat

V Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem mohou lidé v těchto dnech vidět výjimečné množství mláďat. Některá jsou hodně vzácná.

Tolik čerstvě narozených zvířat jako letos v královédvorské zoologické zahradě dlouho neměli. Na mláďata návštěvníci natrefí snad ve všech částech rozlehlého areálu zahrady.
„Z chovatelského hlediska patří letošní sezona k jedné z nejúspěšnějších,“ uvedla mluvčí zahrady Jana Myslivečková. Na konci srpna se v pavilonu Vodní světy vylíhlo mládě vzácných plazů - dracén krokodýlovitých. O několik dní později se v pavilonu primátů narodilo dvanáctileté samici orangutana bornejského jménem Satu první mládě. Porod samičky sledovali poslední prázdninové odpoledne i návštěvníci zahrady. Největší radost ošetřovatelům přinesla druhá polovina září, kdy vyvrcholilo čekání na porod teprve druhého mláděte pralesní žirafy okapi v historii dvorské zahrady i České republiky. Lidé ji mohou sledovat v přímém přenosu na internetu. Koncem září začala z nory vylézat také mláďata psů ušatých. Ošetřovatelé jich napočítali pět.
„Máme radost ze všech mláďat. Samička pralesní žirafy okapi je určitě nejvzácnější. Velkým úspěchem je i odchov dvou tygrů ussurijských, narození mláděte orangutana bornejského, šesti mláďat žiraf, odchov dracény krokodýlovité, hadilovů písařů a nosorožce dvourohého. Všechny porody uvedených zvířat proběhly bez problémů a matky se o mláďata vzorně starají,“ popsala Myslivečková.

Na zimu do tepla

Příchod podzimní sezony v zoologické zahradě znamená především velké stěhování. „Postupně se odchytávají zvířata ze safari a stěhují se do zimovišť,“ uvedla Myslivečková.
V současné době je největší ruch uvnitř pavilonů, ovšem i na podzim si lidé mohou prohlédnout zvířata ve většině výběhů. Africké safari se otevře opět s nástupem nové sezony. Zahrada i v chladnější části roku chystá akce pro návštěvníky. První na řadě je Týden duchů, který začne v sobotu a potrvá do 30. října. Lidé si při něm mohou například vydlabat dýni.
Od počátku července do začátku října se ve dvorské zoologické zahradě narodilo 187 mláďat, od počátku roku více než šest stovek. Vypátrat přesný počet všech zvířat narozených v zahradě za celou dobu její existence nelze. „Mláďat vedených v evidenci, což určitě není plný počet, se v historii zahrady narodilo přes šestnáct tisíc,“ sdělila Myslivečková.
Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem je nejnavštěvovanějším cílem v celém Královéhradeckém kraji. Vloni tam zavítalo více než 450 tisíc lidí. Letošní čísla zatím nejsou k dispozici, takže není jasné, kolik lidí odradilo vyšší vstupné, a kolik jich naopak přilákala možnost projet se po safari vlastním autem.