Pohodový Wine Food Market

Itálie na talíři. Kromě výborných italských pokrmů seženete ve smíchovském podniku vše na jejich domácí přípravu

Itálie na talíři. Kromě výborných italských pokrmů seženete ve smíchovském podniku vše na jejich domácí přípravu Zdroj: Libor Budinsky

Z nabídky Wine Food Marketu
Wine Food Market
Wine Food Market
Wine Food Market
Itálie na talíři. Kromě výborných italských pokrmů
seženete ve smíchovském podniku vše na jejich domácí přípravu
9
Fotogalerie
Jen málo gastronomických zařízení má tak pohodově nakažlivou atmosféru jako Wine Food Market na pražském Smíchově. A vzhledem k tomu, že nabízí to nejlepší z italské kuchyně a italských vinných sklepů, je téměř předurčen k úspěchu. A přitom vůbec nevadí, že stojí na poněkud zakletém místě bývalého pneuservisu a mlékárny.

Piano nebo pták

Wine Food Market je určený pro bohémsky založené gurmány, neboť nabízí mix výborných jídel připravených doslova za pár minut, široký výběr kvalitních vín a spoustu uvolněné, až trochu rozdováděné atmosféry, kterou charakterizují takové protiklady, jakými je živá hra na piano střídaná (či spíše doprovázená) živým a značně pronikavým křikem (zpěvem) krásného ptáka loskutáka. A když si představíte, že se všechno odehrává v malé tovární hale, musí vám být jasné, že oběd či večeře ve Wine Food Marketu je značně nevšedním zážitkem.

Království sicilského pekaře

Je pravda, že napoprvé můžete trochu tápat, a tak připojujeme malý návod. Nejprve si v obchodě vyberete víno. Mají tu celkem skvělou nabídku nejrůznějších italských vín za slušné ceny, vyzkoušel jsem příjemně pitelné primitivo či nebiolo (v cenách kolem 250 korun za lahev, ale najdete tu i velká vína v cenách kolem tisíce korun).

K tomu si vyberete nějaké předkrmy (podnik nabízí produkty od malých producentů, tedy žádné průmyslové výrobky, ale víceméně farmářskou kvalitu, osobně miluji lahodné artyčoky) a se vším se pak přemístíte do hlavní „haly“, kde vám víno bez příplatku otevřou a vybaví vás skleničkami. Nákupy však dále pokračují. Další cesta vede do vedlejší místnosti, kde sídlí italská pekárna, kterou vede famózní sicilský pekař Piero Barone. Tady si můžete koupit kousek skvělé pizzy (zhruba za 50 korun), toskánský domácí chléb prodávaný na váhu, ale také řadu dezertů (velkou specialitou Baroneho jsou hlavně sicilské sladkosti cannoli či tartalette, o víkendech je k dostání také sicilské tiramisu).

Koule zvané arancini

A pak se zase vrátíte zpátky ke stolu a čeká vás už poslední část příprav, tedy nákup hlavního jídla. Snad se v tom příliš neztrácíte, protože to ještě trochu zamotáme. V hlavním sále si můžete vybrat buď z několika hotových jídel z tradičního italského bufetu, nebo si u stejného „stánku“ nechat udělat čerstvou pastu. Za ochutnání stojí především arancini (které v Praze téměř nejsou k sehnání), slavné sicilské rýžové „koule“ plněné špenátem a mozzarelou. Také jsem tu ochutnal výtečnou hovězí roládu po sicilsku s hutnou rajčatovou omáčkou a lahodným masem či celkem slušnou čerstvou pastu.

Druhou možností jsou speciality z grilu: zde si opět můžete vybrat z běžné nabídky nebo se pustit do malého experimentu a zakoupit si čerstvou rybu (v nabídce je několik druhů krevet, mořský ďas, kambala, ropušnice, nyní sezonně svatojakubské mušle) či maso, které vám kuchař za poplatek 49 korun připraví.
Z běžné nabídky stojí za zkoušku některý z domácích „burgerů“ – třeba „panino con salsiccia“ (vynikající italská klobáska v housce se spoustou cibule) či „salsiccia alla griglia“ (italská klobáska na grilu).

Ať už zkusíte cokoli, nemusíte se bát. Už jsem tu ochutnal asi deset jídel a ani v jednom případě jsem se nezklamal a četnost návštěv pomalu roste. Wine Food sice není určen pro romantické večeře ve dvou, ale skvěle funguje jako neformální místo pro setkání s přáteli či jako perfektní zastávka při cestě domů z výletu či z kina.

Z nabídky Wine Food MarketuZ nabídky Wine Food Marketu|Libor Budinsky

Z nabídky

Arancini (podle váhy) zhruba 60–70 korun, lasagne 99 korun, grilovaná zelenina 45 korun, jehněčí kotleta 119 korun, kačeří prsa se zeleninou 99 korun, hamburger z bio hovězího 149 korun, tiramisu 49 korun

E15 hodnotí

menu * * * *
obsluha * * *1/2
prostředí * * * *1/2
sociální zařízení * * *1/2
ceny standard
celkový výsledek * * * *

1 hvězdička

+

ve dvoře je možné pohodlně zaparkovat

-

při větší zaplněnosti už obsluha poněkud nestíhá

Kontakt: Strakonická 1, Praha 5, winemarket.cz

Autor je publicista