Pojišťovny vyrukovaly proti dešti, vandalům i přepětí sítě

Klienti pojišťoven stále nejvíce žádají pojištění nemovitostí proti tradičním hrozbám požárů, povodní či vichru. Nyní však stoupá zájem o ochranu před vandalismem, přepětím sítě či atmosférickými srážkami. Pojišťovny se snaží vyjít vstříc novými produkty.

Například ČSOB Pojišťovna v poslední době rozšířila pojištění nemovitosti o připojištění zahrady a zahradní architektury a také o riziko sprejerství. „Za zmínku určitě stojí pojištění kol v rámci pojištění domácnosti, které chrání majitelovo kolo proti odcizení i mimo nemovitost, například pokud mu bylo odcizeno ze stojanu před samoobsluhou, bylo-li zajištěno zámkem,“ líčí mluvčí pojišťovny Petr Milata.

Dalším novějším produktem je komplexní pojištění odpovědnosti či pojištění rizika zkratu a přepětí i nepřímý úder blesku. ČSOB Pojišťovna má pod smlouvou bezmála čtvrt milionu nemovitostí a domácností. Za rok 2010 vyplatila téměř 200 milionů korun a za první polovinu letošního roku přibližně 70 milionů korun.

#####Pozor na zhodnocení nemovitosti

Klientům se přitom vyplatí zvážit, co do pojištění zanést. „U pojištění domku například uvést i ostatní stavby na pozemku – zahradní domek, samostatně stojící garáž, kůlnu či bazén,“ vyjmenovává Milata. U pojištění domácnosti pak nezapomenout zahrnout veškeré vybavení, a to nejen nábytek, ale i elektroniku, zmiňovaná kola, sportovní vybavení. V obou případech si pak dát pozor na tzv. podpojištění. „Klienti si často neuvědomují, že poté, co uzavřou pojistku, nekončí zhodnocování jejich vlastního bydlení. Pořídí si například novou televizi, nábytek, přistaví venkovní posezení. Na to je třeba pamatovat a pojistku aktualizovat vždy, když dojde ke změně. Příkladem je rekonstrukce domu a tím navýšení pojistné částky,“ upozorňuje. Dále je podle něj důležité dobře zvolit rozsah pojištění, protože produkty umožňují flexibilní sestavení smlouvy „na míru“ formou doplňkových připojištění.

#####Více smluv, větší sleva

Možnost sjednání připojištění proti zkratu a přepětí rozšířila i DIRECT Pojišťovna, a to na všechny balíčky MINI, OPTI a MAXI. „Navýšili jsme zde limity až na 50 000 korun,“ říká mluvčí pojišťovny Kateřina Krásová. Společně s hlavní nemovitostí lze u DIRECT Pojišťovny připojistit související stavby na pozemku, jako jsou například dílna nebo garáž, ale dále také solární panely, tepelná čerpadla či skla. Pojištění lze také doplnit o připojištění odpovědnosti z běžného života, vlastníka nemovitosti nebo vlastníka zvířete. Rovněž DIRECT Pojišťovna radí, aby si každý zájemce dobře zvážil rozsah pojistné ochrany, kterou vybraný produkt nabízí. „Omezeným rozsahem pojistného krytí se dá sice ušetřit na pojistném, ale mnohdy pak bývají klienti nepříjemně překvapeni, když se například objeví voda na místech, kde by ji nikdo nečekal,“ upozorňuje mluvčí.

U hodnotnějších věcí v domácnosti, jako jsou například cenné sbírky, šperky, obrazy nebo audiovizuální technika, pojišťovna doporučuje klientům si pořídit a archivovat dokumenty, které následně mohou pomoci doložit výši vzniklé škody při pojistné události. Jde o fotodokumentace, doklady o pořízení či znalecké posudky. „V neposlední řadě je určitě důležité seznámit se s pojistnými podmínkami, kdy doporučujeme věnovat pozornost části výluk, definici pojmů a limitů pojistného plnění,“ dodává Krásová.

#####Proti dešti i hlodavcům

Allianz pojišťovna rozšířila u smluv s občany pojistné krytí ve variantě Exkluziv o škody vzniklé vniknutím atmosférických srážek do pojištěné nemovitosti, rozpínavostí ledu a prosakováním tajícího sněhu nebo ledu. Dále o škody v důsledku zamrznutí dešťových svodů umístěných na obvodovém plášti budovy a chybné funkce sprinklerového hasicího zařízení. „U pojištění nemovitostí podnikatelů jsme rozšířili krytí o náklady na úhradu vodného a stočného v přímé souvislosti s únikem vody z vodovodního zařízení, poškození zateplené fasády hlodavci, ptactvem a hmyzem a škody způsobené atmosférickými srážkami,“ vyjmenovává novinky mluvčí Václav Bálek.

Klienti se podle něj nejvíce zajímají o krytí škod způsobených požárem a přírodními vlivy, jako jsou vichřice, krupobití, povodeň nebo záplava, důležitou složkou je pojištění škod způsobených vodou z vodovodního zařízení. „Stále více však stoupá poptávka klientů po co nejširším krytí proti všem rizikům, včetně vandalismu, přepětí či atmosférických srážek,“ zdůrazňuje. Pojišťovna má stovky tisíc klientů a výše pojistných plnění dosahuje stovek milionů korun.

#####Limity pro plnění se liší

#####Pojištění pouze v nepřítomnosti

Řešení lze nalézt i v případě, když majitelé nechtějí platit dlouhodobé pojištění domácnosti. „V rámci cestovního pojištění tak mohou uzavřít krátkodobé připojištění opuštěné domácnosti,“ líčí Jan Marek z České pojišťovny. Pojištění platí po dobu, kdy je klient na dovolené, a lze zvolit limity od 100 tisíc do 400 tisíc korun. Součástí tohoto pojištění jsou asistenční služby, které vykonají a uhradí náklady spojené s havarijní situací až do výše deseti tisíc korun. Cena pojistného u pojištění opuštěné domácnosti je závislá na zvoleném limitu a délce dovolené, například při týdenní dovolené a limitu 100 tisíc korun je pojistné 170 Kč.