Pokud se hala nepostaví, chceme náhradu škody, hrozí developer

Interiér obřího distribučního skladu společnosti Amazon

Interiér obřího distribučního skladu společnosti Amazon Zdroj: CTK/AP

Developer, který měl stavět distribuční centrum pro Amazon v Dobrovízi, dává najevo zklamání. Pokud obec skutečně stavbu zakáže, bude prý žádat náhradu škody. Celková investice údajně měla dosáhnout dvou miliard korun. Moravskoslezský kraj mezitím nabídne Amazonu, aby své distribuční centrum postavil v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku.

„My jako alternativu říkáme: Proč nevyužít potenciálu mošnovského letiště a toho zázemí, které tam je? V tomto gardu bude jednat CzechInvest se zástupci této společnosti,“ řekl hejtman Moravskoslezského Miroslav Novák v reakci na aktuální situaci kolem plánovaného skladu Amazonu. Lidé Dobrovíze Amazon v referendu zamítli.

Obyvatelé stavbu nepodpořili hlavně z toho důvodu, že se obávali zvýšené dopravní zátěže a toho, že by se centrum o ploše 95 tisíc metrů čtverečních otevřelo dříve než plánovaný obchvat obce. Úřad městské části Brno Černovice zaujal mnohem tvrdší postoj.

Mošnovská průmyslová zóna má rozlohu 200 hektarů. Kromě sousedství letiště může nabídnout také napojení na dálnici a železniční síť, nová železniční přípojka se právě buduje. V zóně působí firmy Behr Ostrava, Plakor Czech nebo Comodora Wheels.

Amazon ve střední Evropě
Amazon chce nejpozději do září roku 2014 otevřít v Česku dvě distribuční centra. Druhé má vzniknout u Brna. Každé centrum zaměstná kolem 2000 lidí a v předvánoční špičce další 3000 v každé lokaci. Spolu s chystaným skladem v Polsku mají obsluhovat jak dosavadní evropské trhy, tak nové trhy v severní a východní Evropě.

Místostarosta Dobrovíze o Amazonu: Na další jednání je pozdě

Místostarosta Dobrovíze u Prahy Jiří Šesták je přesvědčen, že už je pozdě na vyjednávání kvůli výstavbě distribučního centra amerického internetového obchodu Amazon, kterou v pátek místní zamítli v lidovém hlasování. Obec na svém webu zveřejnila dopis od Pavla Sovičky, ředitele developerské společnosti Panatonni, která má distribuční centrum pro Amazon vybudovat. Je v něm mimo jiné uvedeno, že by zmaření investice vyvolalo reakci vedoucí k nárokování náhrady škody včetně ušlého zisku, kompenzaci za znehodnocení pozemků a poškození dobrého jména komerční zóny. Do výstavby se chce vložit také státní agentura CzechInvest, která chce být prostředníkem ve vyjednávání o projektu.

Místo, kde má podle projektu amerického internetového obchodu Amazon vyrůst nové distribuční centrum. Snímek je ze 14. listopadu.Místo, kde má podle projektu amerického internetového obchodu Amazon vyrůst nové distribuční centrum. Snímek je ze 14. listopadu. | CTKMísto, kde má podle projektu amerického internetového obchodu Amazon vyrůst nové distribuční centrum (Foto: ČTK)

CzechInvest jako prostředník

Zástupci Amazonu dnes jednali se státní agenturou CzechInvest, která by mohla ve vyjednávání fungovat jako prostředník. „Agentura CzechInvest by se ráda stala jakýmsi nestranným garantem vzájemného dialogu zúčastněných stran. Do jednání mezi společností Amazon a zástupci obce Dobrovíz, které započalo už před několika měsíci, tak vstoupíme jako zprostředkovatel, který má na paměti zájmy obou stran,“ řekla ČTK Petra Menclová z CzechInvestu. Podle ní se zástupci agentury pokusí dohodnout setkání s představiteli obce Dobrovíz.

Podle Šestáka obec zřejmě roli státní agentury jako prostředníka nepřivítá. Na podobná jednání už je prý pozdě kvůli tomu, že lidé projekt zamítli v lidovém hlasování. „Neustále jsme s nimi jednali o podpoře. Každý podporuje slovně, ale skutky žádné,“ prohlásil Šesták.

Amazon
Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který stále stojí v čele firmy, ji založil v roce 1994, tehdy pod jménem Cadabra. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a v současnosti zaměstnává 97.000 lidí. Amazon stále nemá stránky v českém jazyce.