Policejní drony na demonstrace v USA dohlížet nesmějí. Porušily by ústavu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Pokojné demonstrace ve Spojených státech nebude možné monitorovat policejními drony. Americké úřady začaly vydávat směrnice, které provoz bezpilotních letou regulují. Ministerstvo spravedlnosti chce jejich využití podřídit americké ústavě, jejíž dodatky chrání občany před neopodstatněným sledováním a současně zaručují svobodu projevu.

Ministerstvo vydalo směrnici, která uvádí, že bezpilotní letouny nemohou být užity ke sledování žádných aktivit chráněných prvním dodatkem americké ústavy o svobodě projevu. Mezi ně spadá i účast na pokojných demonstracích a protestních akcích.

Bezpečnostní složky navíc musí „získat soudní příkaz v situacích, kdy osoba má rozumné důvody očekávat soukromí.“ Dostaly také za povinnost uchovávat podrobné záznamy o všech „misích“, které jejich drony absolvují.

Ministerstvo vydalo pokyny nedlouho poté, kdy americký Federální úřad pro letectví (FAA) stanovil pravidla pro komerční využití dronů, podotýká technologický server The Verge. Zavádějí například povinnost pro jejich majitele zajistit si příslušnou atestaci a zakazují létat výše než 150 metrů nad zemí.

Jak vypadají záběry z protestů pořizené dronem? Podívejte se na snímky ruské televize z loňských událostí na ukrajinském „Majdanu“