Policie: Za pád stromu můžou úředníci

Až deset let vězení hrozí třem zlínským úředníkům. Podle policie mohli zabránit tragédii, při níž zemřeli dva chlapci.

Tragédie, při které letos v lednu zemřeli ve Zlíně po pádu vzrostlého pajasanu dva školáci, se vůbec nemusela stát. Tedy v případě, pokud by tři zlínští úředníci dělali to, co měli. Tvrdí to policisté, kteří tři muže obvinili z trestného činu obecného ohrožení. „Jednomu bývalému a dvojici současných úředníků radnice hrozí až desetileté vězení. Vzhledem ke svému vzdělání a znalostem mohli pádu stromu zabránit,“ sdělil policejní komisař Milan Janoštiak.

Nebezpečný byl už leta

Policisté se opírají o znalecký posudek deseti odborníků. „Strom byl starý osmdesát let, hranice jeho životnosti je maximálně šedesát let. Žádné ošetření nemohlo jeho stav zlepšit,“ uvedl komisař. Mizerný stav stromu byl viditelný pouhým okem. „Špatným ořezem měl strom posunuté těžiště o tři metry, větve o průměru do pěti centimetrů byly suché. Tyto nedostatky by měl rozpoznat každý absolvent střední odborné školy se zaměřením na lesní hospodářství či zahradnictví,“ řekl Janoštiak.

Radnice navíc znala průzkum z roku 1994, ve kterém byl pajasan označen jako strom za hranicí zralosti. Z pětibodové stupnice, kde pětka patří stromům k pokácení, dostal už před patnácti lety čtyřku. „Vyvrácení stromu bylo podle znalce možné předejít dodržením doporučených postupů pro ochranu stromů. Pajasan měl být pokácen nejméně před dvaceti lety. Posledních deset let bylo riziko pádu extrémní,“ uvedla policejní mluvčí Jana Bartíková.

Zůstávají na radnici

Konkrétní jména obviněných nechce zveřejnit policie ani primátorka Zlína Irena Ondrová. „Ctíme presumpci neviny,“ vysvětlila primátorka své mlčení. Ze stejného důvodu také dva úředníci, kteří dosud pracují na radnici, zůstávají ve svých funkcích. Budou v nich až do případného soudu a vynesení rozsudku. „Zaměstnanci radnice budou dál spolupracovat s policisty až do konce vyšetřování, které bude trvat ještě několik měsíců,“ ubezpečil vedoucí odboru městské zeleně Ivo Divoký.

Tragédie, při které zemřeli dva chlapci, se stala 22. ledna. Krátce po jedné hodině odpoledne tehdy spadl na zastávku Náměstí Míru asi dvacet metrů vysoký strom. Kromě dvou mrtvých si nehoda vyžádala čtyři zraněné.