Polovina Čechů a Slováků by raději žila jinde

Češi a Slováci, kteří by se rozhodli opustit domovinu, by nejraději zamířili do USA. Za hranice by nejčastěji mířili mladí lidé

Češi a Slováci, kteří by se rozhodli opustit domovinu, by nejraději zamířili do USA. Za hranice by nejčastěji mířili mladí lidé Zdroj: ctk

Každý druhý obyvatel Česka a Slovenska by si raději vybral pro život jinou zemi než tu, v které momentálně žije. Podle průzkumu společnosti GfK Čechy a Slováky to nejvíce láká na západ do ekonomicky vyspělejších zemí. Nejatraktivnější země pro život jsou Spojené státy, Anglie, Německo a Rakousko.

Zatímco pro Slováky je ve velké míře lákavý i život v České republice, Češi by volili Slovensko jako ideální zemi pro život už daleko méně. Dalšími atraktivními zeměmi pro našince jsou Švýcarsko, Kanada, Austrálie, ale i jižní země Evropy jako Itálie a Francie.

Společnost GfK v průzkumu lidi vyzvala, aby spontánně uvedli konkrétní zemi, kterou by si vybrali, pokud by se mohli rozhodnout, kde by chtěli žít. Pouze 48 procent lidí na Slovenku a v České republice by zůstalo loajálních vůči své zemi, kde momentálně žijí. Tuto informaci většinou uváděli starší lidé.

Naopak mladí lidé by neváhali obout toulavé boty, neboť je pro ně lákavá představa. Pouze 32 procent mladých Slováků do 29 let by zůstalo žít na Slovensku a pouze 28 procent mladých Čechů, by si zvolilo pro život Českou republiku.

častěji láká v obou zemích muže a lidi bez závazků. Lepší vyhlídky mimo domov také vidí lidé, kteří pracují v soukromém sektoru a ti, kteří nejsou spokojeni se svým osobním příjmem,“ komentuje situaci Monika Bodorová ze společnosti GfK.

Žebříček nejatraktivnějších zemí pro život

Česká republikaSlovensko
1. Česká republika (48,4 %)1. Slovensko (48,1 %)
2. USA (7,7 %)2. USA (7,3 %)
3. Německo (5,2 %)3. Rakousko (6,8 %)
4. Rakousko (3,8 %)4. Anglie (5,6 %)
5. Anglie (3,5 %)5. Německo (5,4 %)
6. Itálie (2,5 %) 6. Česká republika (4,1 %)
7. Kanada (2,4 %)7. Švýcarsko (3,3 %)
8. Francie (2,4 %)8. Kanada (2,4 %)
9. Austrálie (2,2 %9. Itálie (1,6 %)
10. Švýcarsko (2,1 %)10. Francie (1,6 %)
11. Slovensko (1,7 %) 11. Austrálie (1,5 %)

Zdroj GfK, otázka zněla: Pokud byste se mohli rozhodnout, ve které zemi byste chtěli žít, která země by to byla?