Poslední náročné tréninky i regenerace

Tréninkový seriál Sedmičky se blíží k cíly. Zbývají dva týdny do startu.

Každý sportovec ví, že trénovat bez kvalitní regenerace nejde. Netýká se to ovšem pouze vrcholových sportovců, ale i těch, kteří se společně se Sedmičkou připravují na dubnový Pardubický vinařský půlmaraton.

„V posledních dvou týdnech jsou tréninky poměrně náročné. Neměli bychom proto zapomínat na regeneraci, kterou může být návštěva bezénu, sauna, masáž, vyjetí na kole nebo i vyklusání,“ říká běžecký trenér Jan Rýdlo.

V boji s únavou z tréninků a nabití sil před každým dalším běháním pomůže i správná strava. Té by především v týdnech před závodem měly dominovat zelenina, ovoce a libové maso. Vyhýbat se ovšem nemusíte ani sladkým jídlům. „Kdo trénuje třikrát čtyřikrát týdně, nemusí se bát, že po sladkém jídle přibere. Naopak cukry dodají vydanou energii,“ vysvětluje zkušený trenér.

A jak budou vypadat tréninky pro tento týden? „V sobotu se nejdřív rozklusejte a pak vyražte na desetikilometrový běh. Běžte v tempu, ve kterém budete chtít absolvovat půlmaraton. Po doběhu přejděte volně do tříkilometrového výklusu. Ten si dejte také v neděli, ale měl by mít šest kilometrů,“ říká Rýdlo.

Ještě náročnější úkol vás čeká v úterý. V členitém terénu jím bude fartlek na patnáct kilometrů, při kterém střídáte pomalé tempo s rychlým.

Třináctý tréninkový týden

1. trénink - deset kilometrů v závodním tempu. Před i po běhu výklus tři kilometry

2. trénink - výklus šest kilometrů

3. trénink - fartlek v členitém terénu patnáct kilometrů