Potraviny na pranýři hlásí tři miliony návštěv

potraviny - ilustrační foto

potraviny - ilustrační foto Zdroj: Euro, Martin Pinkas

Možnost zkontrolovat si nepoctivé výrobce či prodejce na webu Potraviny na pranýři láká čím dál více. Od jeho spuštění v červenci 2012 hlásí webové stránky, na které Státní zemědělská a potravinářská inspekce umisťuje výsledky svých kontrol, již tři miliony návštěv. Dalších téměř 50 tisíc lidí si stáhlo mobilní aplikaci.

„Tyto údaje považuje inspekce za mimořádný úspěch nejen v rámci České republiky. SZPI tak prostřednictvím webu zveřejnila informace o více než dvou tisících šaržích nebezpečných, falšovaných a nejakostních potravin, které úřední kontrolou zjistila na českém trhu,“ uvedl mluvčí instituce Pavel Kopřiva.

Letos se navíc projekt rozšířil o výsledky kontrol v provozovnách společného stravování, neboť tuto pravomoc inspekce od letoška získala také. „Pro přehlednost proto nově návštěvníci u každé položky naleznou jednu z ikon: cukrárna, čerpací stanice, internetový obchod, maloobchod, mobilní stánek s občerstvením, pivnice-bar-herna, přeprava, restaurace, rychlé občerstvení, velkoobchod, vinárna-vinotéka nebo výroba,“ podotkl Kopřiva.

Web byl spuštěn s cílem zlepšit situaci spotřebitele na trhu s potravinami. Vzorky potravin jsou řazeny do tří kategorií podle míry závažnosti nevyhovění legislativním požadavkům – nejakostní, falšované a nebezpečné. Velký zájem vzbudil web již od začátku, neboť za prvních 24 hodin provozu inspekce zaznamenala přes 200 tisíc unikátních návštěvníků, kteří si zobrazili téměř čtyři miliony stránek.

Projekt také třikrát po sobě zvítězil v anketě Křišťálová lupa v kategorii Veřejně prospěšná služba. Aplikace pro telefony pak loni získala ocenění Mobilní aplikace roku v kategorii Aplikace pro lepší svět