Potvrzeno: Kellnerova PPF jedná o koupi české Telefóniky

Telefónica O2

Telefónica O2 Zdroj: Jan Rasch, Euro

Španělská telekomunikační společnost Telefónica potvrdila, že jedná o prodeji svého podílu v české divizi Telefónica Czech Republic s investiční skupinou PPF miliardáře Petra Kellnera. Dohoda ale ještě jistá není, uvedli Španělé.

„Vyhodnocujeme strategické možnosti ohledně našeho podnikání na českém trhu a uskutečnili jsme rozhovory s investiční skupinou PPF. Nevyplynula z nich ale žádná konkrétní dohoda na prodeji podílu,“ uvedla skupina Telefónica SA. Mluvčí PPF Radek Stavěl uvedl, že „PPF nechce komentovat tržní spekulace ohledně zájmu o Telefóniku ČR“.

Podle analytiků by si Telefónica prodejem podílu uvolnila kapitál na jiné transakce a snížení dluhu. „Prodej tohoto majetku by mohl dávat smysl, protože by Telefónice zajistil větší flexibilitu při zvažování příležitostí k fúzím a akvizicím, a to jmenovitě v Brazílii, kde by mohla využít možného prodeje divize TIM Brasil firmou Telecom Italia,“ uvedla podle agentury Reuters makléřská společnost Espirito Santo.

Agentura Bloomberg již v pondělí informovala, že Telefónica chystá prodej svého devětašedesátiprocentního podílu v divizi, jehož hodnota činí zhruba 3,6 miliardy dolarů (68 miliard korun). Za nejpravděpodobnějšího kupce označily právě skupinu PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Zájem o největší telekomunikační společnost v České republice by mohl přijít i z Ruska. V červencovém rozhovoru pro Bloomberg pronesl ruský miliardář Vladimir Jeftušenkov, který ovládá finanční skupinu AFK Sistěma, že „zkoumá možné akviziční cíle na vícero trzích včetně České republiky“.

PPF vzdala aukci LTE

PPF se nedávno vzdala účasti v aukci kmitočtů ČTÚ pro rychlé mobilní sítě LTE, která by jí umožnila vstoupit na trh jako čtvrtému operátorovi. Důvodem byla podmínka, že by dalších 15 let nemohla koupit žádného dalšího majitele kmitočtů, tedy pravděpodobně ani jednoho ze tří současných operátorů včetně Telefóniky.

Svou fimu PPF Mobile Services, se kterou se první podoby aukce účastnila, prodala do rukou jejího šéfa Tomáše Budníka. Ten projekt dva roky pod PPF připravoval a nyní se pod novým názvem Revolution Mobile do aukce přihlásil s tím, že kapitál PPF již za firmou nestojí.

Telefónica CR měla v pololetí zhruba 5,1 milionu klientů, kteří si předpláceli bezdrátové služby, a dále asi 1,4 milionu pevných linek. Zároveň vlastní dceřiného mobilního operátora na Slovensku. Skupině klesl v prvním pololetí čistý zisk o 26,5 procenta na zhruba 2,4 miliardy korun. Konsolidované výnosy z podnikání se snížily o pět procent na 23,9 miliardy korun.

Španělská Telefónica na českém trhu
Španělská Telefónica v roce 2005 získala od státu podíl 51,1 procent v Českém Telecomu za 82,6 miliardy korun
v roce 2005 Telefónica vykoupila od akcionářů dalších 18,3 procenta akcií Českého Telecomu za 26,8 miliardy Kč. Celkem tak za 69,4 procenta Telecomu zaplatila 109,4 miliardy Kč
v roce 2006 se sloučil Český Telecom a jeho dceřiný mobilní operátor Eurotel do společnosti Telefónica O2 ČR
v roce 2006 založila Telefónica O2 ČR dceřinou firmu na Slovensku, která se stala třetím mobilním operátorem. Letos v pololetí měla 1,43 milionu zákazníků.
v roce 2011 se Telefónica O2 v ČR přejmenovala na Telefónica Czech Republic
Telefónica Czech Republic vyplatila na dividendách a podílech ze snižování základního kapitálu mateřské Telefónice 345 korun na akcii, tedy zhruba 77 miliard Kč před zdaněním
Telefónica Czech Republic je největším tuzemským provozovatelem pevných linek s 1,4 milionu přípojek, v počtu mobilních zákazníků operátorovi patří s 5,08 milionu SIM karet druhé místo za T-Mobile, který eviduje 5,67 milionu SIM
v pololetí skupině Telefónica Czech Republic klesl čistý zisk o 26,5 procenta na zhruba 2,4 miliardy Kč. Konsolidované výnosy z podnikání se snížily o pět procent na 23,9 miliardy Kč.
skupina se bude účastnit aukce kmitočtů pro vybudování rychlé mobilní sítě LTE, kterou podruhé vypsal Český telekomunikační úřad
Telefónica Czech Republic letos plánuje investice až šest miliard Kč především do budování mobilní sítě LTE.

čtk