Používání mobilu riziko rakoviny nezvyšuje, tvrdí nová studie

Telefonování

Telefonování Zdroj: Shutterstock

Používání mobilního telefonu nijak nezvyšuje riziko onemocnění rakovinou. S tímto povzbudivým závěrem přišli dánští vědci, kteří zveřejnili výsledky rozsáhlého výzkumu, do nějž se zapojilo 350 tisíc lidí.

Také dřívější studie většinou ukazovaly, že souvislost mezi používáním mobilu a vznikem mozkových nádorů zřejmě neexistuje. Světová zdravotnická organizace (WHO) nicméně letos varovala, že o nezávadnosti elektromagnetického záření z mobilních přístrojů ještě neexistuje dost důkazů. Mobily proto spolu s kávou, chloroformem nebo olovem stále figurují na seznamu potenciálních karcinogenů, který WHO sestavuje.

Skupina badatelů z dánského Institutu pro epidemiologii rakoviny v Kodani pracovala s úctyhodným vzorkem populace: shromáždila údaje o 350 tisíc lidí starších 30 let, kteří měli uzavřenou smlouvu na mobilní služby s některou z telekomunikačních společností. Jejich zdravotní stav, zejména s ohledem na výskyt rakovinných nádorů, se pak porovnával se zdravotním stavem lidí, kteří mobil nemají. Vědci se zaměřili na období mezi lety 1990 a 2007.

Vědci mezi 358 403 vlastníky mobilních telefonů objevili 356 případů lidí, kteří trpěli nitrolebním nádorem, a dalších 846 osob, které onemocněly rakovinou nervového systému. Podíl nemocných s tímto typem rakoviny byl přitom stejný u obou skupin - u těch, kteří mobil vlastní, i u těch, kteří ho nepoužívají. Riziko rakoviny se nezvýšilo ani u lidí, kteří s mobilem žijí už delší dobu, 13 a více let.

K jistotě o zdravotní nezávadnosti mobilů je stále daleko

Debata o škodlivosti mobilů běží nejméně dvě desítky let od chvíle, kdy se přenosné telefony začaly ve větší míře používat. Dánský výzkum je ale jedním z nejsilnějších argumentů, které podporují tezi o nezávadnosti telefonů. “

Tyto výsledky jsou prozatím nejzávažnějším důkazem, že mobily zřejmě riziko nádorů mozku a centrálního nervového systému nezvyšují,“ uvedla Hazel Nunnová, vedoucí úseku zdravotních informací v britské soukromé organizaci pro výzkum rakoviny Cancer Research.

Na druhou stranu oslovení odborníci přiznávají, že jistotu o tom, že mobily zdraví neškodí, zatím nemají. Důsledky vlivu elektromagnetického záření se mohou projevit až po delší době a dostatečné informace o zdravotním stavu lidí, kteří mobil používají desítky let, nejsou k dispozici.

Počet uživatelů mobilních telefonů na celém světě stále roste, v současnosti lidé užívají celkem pět miliard telefonních přístrojů.