Povinný web nemají dvě pětiny akciovek. Hrozí jim vysoké pokuty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, Mlada fronta E15

Povinné internetové stránky mají jen asi tři pětiny akciových společností. Vyplývá to z databází společnosti Bisnode, která se zabývá sběrem informací o firmách. Od ledna akciovým společnostem, které web nemají či na internetu nezveřejňují všechny povinné údaje, hrozí pokuta až 100 tisíc korun.

Z 25 300 aktivních akciových společností nemá internetové stránky asi 15 tisíc firem. „To znamená, že 60 procent společností doposud nevyhovělo novému zákonu o obchodních korporacích. Podnikatelům nedoporučujeme podceňovat tuto právní úpravu. Hrozí jim pokuta až do 100 tisíc korun, ale také jejich valná hromada nemusí být uznána za platnou,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Pokud by stát ve všech případech vymohl pokutu v maximální výši, do státní pokladny by mohlo přitéct 1,5 miliardy korun. „Tato částka je ale nereálná. Odhadujeme, že zhruba pětina akciových společností jsou mrtvé schránky s nedohledatelnými kontaktními osobami,“ dodala Štěpánová.

Podle nové úpravy zákona musí mít akciové společnosti od letošního ledna povinně webové stránky a na nich zveřejňovat vybrané údaje. Společnost s ručením omezeným internetové stránky mít nemusí. Ovšem v případě, že je má, musí na nich zveřejňovat v podstatě totožné údaje jako akciová společnost.

Na webu musí být i pozvánka na valnou hromadu

Mezi povinné údaje patří jméno společnosti, její sídlo, IČO a zápis v obchodním rejstříku, včetně oddílu a vložky. Na webu pak musí být vyvěšena řada dokumentů. U akciových společností je důležitá především pozvánka na valnou hromadu, která musí být na internetu nejméně 30 dní před jejím konáním. Uveřejněním pozvánky na internetu se přitom pozvánka považuje za doručenou akcionářům, kteří vlastní akcie na majitele, informoval portál Businessinfo.cz.

Zákon o korporacích pro nově vzniklé akciové společnosti stanovuje povinnost založit veřejně přístupné a bezplatné firemní webové stránky bez zbytečného prodlení po svém založení. Pro existující společnosti zákon nepředpokládá žádné přechodné období, aby se na změnu adaptovaly. Nové úpravě proto musely vyhovět hned 1. ledna.

Se statutáry se nový zákon o obchodních korporacích nemazlí