Pozitivní pohled na rodinné vztahy

Naše malá sestra

Naše malá sestra Zdroj: Film Europe

Z loňské soutěže v Cannes do českých kin dorazilo japonské rodinné melodrama Naše malá sestra. Nevtíravě oslavuje dobré jídlo, vůni sakur a sesterskou lásku.

Kromě anime Kluk ve světě příšer nyní v českých kinech výjimečně pobývá i další japonský snímek, novinka třiapadesátiletého Hirokaza Kore-edy Naše malá sestra. Následovník japonské tradice klidných rodinných melodramat, proslavené v padesátých letech hlavně Jasudžirem Ozuem, s filmem loni soutěžil na festivalu v Cannes a poté získal cenu diváků v San Sebastianu.

Snímek k tomu vyhrál pět cen japonské filmové akademie včetně těch pro nejlepší film a režii. Naše malá sestra si přízeň zaslouží už jen za to, s jakým optimismem a laskavostí se dívá na mezilidské vztahy a všední život.

Titulní hrdinkou je patnáctiletá dívka, která se po smrti otce přestěhuje do domu v přímořském městě Kamakura ke svým třem dospělým nevlastním sestrám. Každá ze sester představuje jiný typ, každá má nějaké vlastní milostné trable a nevyřešený vztah s rodiči, mrtvými i živými. Přesto se Kore-edova roční návštěva v jejich životech odvíjí s příjemnou lehkostí a nevšední normalitou. Příliš se toho během ní nestane, přitom nám ale připomene, proč bychom se měli dívat na krásné květy sakury, vychutnávat si dobré jídlo a snažit se vycházet s blízkými.

Kore-eda začínal jako dokumentarista a na jeho hraných filmech to je vidět, bez ohledu na to, že Naše malá sestra vznikla podle manga komiksu. Snímek v neuspěchaném tempu vyzývá diváky k vychutnávání si jemné atmosféry a pohledných obrazů a k empatickému rozmýšlení o chybách a přednostech jednotlivých sester i o tom, co všechno do našich životů přináší ostatní. Pozvolné dílo mistra v objevování kouzla v každodennosti vyžaduje trpělivost a zklidnění. Za to se odmění pozitivním naladěním, nevtíravým jako vůně třešňových květů.

Naše malá sestra
(melodrama, Japonsko, 126 minut)
Režie: Hirokazu Kore-eda
Hrají: Haruka Ajase, Masami Nagasawa, Kaho, Suzu Hirose
Hodnocení: 70 %