Práci s energií ho naučila džungle

Opustil perspektivní práci a vydal se do jihoamerické džungle. Do Amazonie přivedl Davida von Avu zájem o energii.

Narodil se v Karlových Varech, vystudoval v Praze ekonomii, na Slovensku projektoval informační systémy, pracoval v Irsku a už několik let pravidelně navštěvuje indiánského léčitele a šamana dona Roquea v Amazonii. Do Karlových Varů se vrací a zabývá se léčitelstvím.
„Odmalička, co si pamatuju, jsem energii nějakým způsobem cítil. Uvědomoval jsem si, že tu je prostě něco víc, než jen hmota. Ale samozřejmě jsem v tom neměl jasno, šlo jen o pocit. Čím dál víc mě lákalo energii vědomí a práci s ní nějak prozkoumat, dozvědět se o tom co nejvíc. Pozornost od tohoto záměru nikdy nedokázala odvrátit ani třeba vidina nějaké kariéry nebo dobré pozice v práci – nikdy nepřevážila zájem o energii a o to, prozkoumat co nejhlouběji a nejdetailněji všechno, co nabízí a jak se s ní dá pracovat,“ vypráví David von Ava.
Postupně a pomalu sbíral různé zkušenosti, ať už přes psychotropní látky nebo v různých seminářích všeho druhu. Nic ho ale neuspokojovalo a, jak říká, nic mu nesedělo. Dospěl k názoru, že to, co je v naší kultuře označováno souhrnným pojmem ezoterika, je plané tlachání a manipulace. Pro něj to nebyla dobrá cesta.
„Dostávaly se ke mně různé informace od lidí, kteří navštívili Amazonii a měli nějaké zkušenosti se šamany. Na základě obsahu těchhle informací jsem dospěl k tomu, že jestli chci v mém hledání smysluplně pokračovat, musím odjet do Amazonie. Smysluplně, tím myslím práci s energií a její využívání v běžném, každodenním životě,“ vzpomíná.
Než se do Amazonie dostal, trvalo mu to několik let. Prací u nás by si na cestu nevydělal, odešel proto do Irska. Dělal nekvalifikované práce, ale za mnohem víc peněz.

Nad všechna očekávání

„Výprava do Amazonie nepopsatelně předčila všechno, co jsem čekal. Věděl jsem, že chci jít za donem Roquem. O něm jsem věděl od lidí, co tam už byli. Náš vztah zprvu začal jen nepatrným nahlédnutím do jeho šamanského světa. Navíc jsem u něj nestrávil celý čas výpravy, protože jsem toho chtěl v Peru poznat víc. Takže jsem jel například i do pouště Nazca, na různá další, energicky neuvěřitelně silná místa, navštívil jsem i jiného šamana. Tehdy jsem však nikterak neplánoval získané poznatky využít na léčení druhých, zajímala mě jen vnitřní práce na sobě,“ líčí David.
Amazonie se stala místem, kam se musel vydat znovu. Při další návštěvě projel se skupinou jako průvodce několik míst, kde pracují šamani. U dona Roquea pobyl pár dní i tentokrát a svět energie probádal opět o něco hlouběji.
Pak v roce 2008 dolehla do Irska krize, pracovních příležitostí ubylo, měnil se pohled tamních obyvatel na lidi z jiných zemí. „Potkaly mě i problémy v osobním životě a všechno dohromady bylo tak náročné a nepříjemné, že jsem nezvládl uhlídat svou energickou kondici a poměrně vážně jsem onemocněl. Přestával mi fungovat trávicí systém, což se projevovalo i dalšími problémy a celkově jsem byl hrozně oslabený. Věřil jsem léčitelským schopnostem dona Roquea, takže jsem se za ním vydal – úplně sám a na delší dobu. Vyléčilo mě pochopení mentálního vlivu na životní energii,“ přibližuje David.
Don Roque mladého Evropana zasvěcoval do různých věcí souvisejících s léčením a předával mu veškeré své letité vědomosti.
O rostlinách z amazonských džunglí vyšla už řada publikací. Autoři se vesměs shodují na tom, že jejich léčivé účinky nelze současnými lékařskými metodami a znalostmi vysvětlit. Stejně tak rostliny nelze někde jinde vypěstovat ani látky v nich obsažené vyrobit v laboratořích.

Součást učení

Léčitelstvím se zabývá, aniž by to kdy plánoval. Don Roque si jej, trochu zjednodušeně řečeno, vzal za žáka. Pomohlo tomu porozumění přirozenému toku životní energie a vnitřním postojům, které staví do cesty překážky. Tímto může David pomáhat i druhým.
„Mé pobyty v Amazonii nejsou rozhodně dostatečně dlouhá doba na to, abych získal všechny vědomosti. To trvá dlouhá léta. Ale to, co tady dělám, je součást mého výcviku. Praxe je strašně důležitá. Don Roque mi řekl doslova – dělej to s lidmi v Evropě. Dal mi řadu druhů bylin z hlubin džungle Amazonie, poskytl mi i manuál,“ vysvětluje David. Veškeré rostliny a byliny popsal i s účinky na stránkách www.jungle-medicine.eu. „Zásadní je úplně se oprostit od ega. Disharmonie energie a mysli odvádí pozornost,“ říká rozhodně.
Do Amazonie se David von Ava vrací na podzim a nabízí účast i těm, kterým se nedaří uzdravit doma v Evropě.