Prague Wine Week po osmé. Šampiony jsou Michlovský a F.F.Coppola

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Quinn Dombrowski via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Aleš Hudský
V týdnu od 18. do 24. ledna 2016 se Praha stane hlavním městem vína: v pražských vinných barech, restauracích a vinotékách proběhne osmý ročník festivalu vína Prague Wine Week.

Degustačním centrem festivalu se stane trojice vinných barů Vinograf (Senovážné náměstí, Anděl a Míšeňská), vína ze soutěže Prague Wine Trophy se budou podávat v dalších dobrých vinotékách, ale i ve vyhlášených restauracích, které své kulinářské speciality budou párovat se soutěžními víny. Vyvrcholením festivalu bude Galadegustace medailových vín ze soutěže Prague Wine Trophy v pátek 22. ledna 2016 od 16 do 20 hodin v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí v Praze. Za 1000 korun vstupného bude k ochutnání 1242 přihlášených vín, fajnšmekři ale asi půjdou přednostně po Championech, kterých bylo v jednotlivých odrůdách uděleno 32. Přechutnávat si je bude možné po celý týden po skleničkách ve Vinografech.

Prague Wine Trophy je jedinou soutěží v ČR, která používá srovnávací metodu hodnocení, a hodnotí vína po odrůdách. Nejlepším domácím vinařstvím se stal Vinselekt Michlovský, na druhém místě skončilo Chateau Valtice a na třetím Vinařství Štěpán Maňák. Ze zahraničních vinařství si nejvíce medailí odnáší kalifornské Francis Ford Coppola Winery vlastněné slavným hollywoodským režisérem, druhá skončila slovenská Karpatská perla a třetí chilské Vina Errazuriz. Cenu Jindřicha Duška pro absolutně nejlepší vinařství Prague Wine Trophy 2015 získal Vinselekt Michlovský.

Prague Wine Trophy soutěžní vína hvězdičkuje. Nejvyšší rating 5 hvězd získalo 19 vinařství, jen tři z nich jsou z Česka: Vinselekt Michlovský, Chateau Valtice a Sonberk. Nejlepší vinaři se pro Prague Wine Week spojují se špičkovými restauracemi a nabízí v nich menu s víny - tzv. tandemy Wine & Food. Za šampionem, tedy víny od pana Michlovského, a poznáním, jaké pro snoubení s vínem vhodné pokrmy k nim vybral šéfkuchař František Škabroud, bude třeba vyrazit do Restaurantu Parnas. Stříbrné vinařství z Valtic bude svá vína párovat s jídly Malostranské besedy, bronzový Štěpán Maňák se radil se šéfkuchařem restaurace Le Grill hotelu The Mark Ondřejem Korábem.

Já osobně jsem zvědav na to, co uvaří k vyhlášeným sladkým vínům s chutí čokolády J.Stávka z Němčiček v novém podniku Ambiente, restauraci Eska v Karlíně. První negociant vín v Česku, Marek Majer ze společnosti Davinus, se rozhodl pro párování s jihoamerickými jídly v podniku La Boca. Cantina Tuscany Taste v Karlíně pořádá degustaci vín za osobní účasti vinařů z medailových vinařství Tenuta il Corno, Il Palagione, Aia Vecchia a Castelvecchio. K ochutnání budou i italské delikatesy, které na místě připraví toskánský řezník ze Storice Macelleria Ceccatelli z Greve in Chianti.

Tak tedy vzhůru za vínem!