Praha 8 chystá privatizaci bytů za dvě miliardy korun

Praha 8 plánuje privatizaci bytů v Karlíně a Libni, jejichž prodej dosud blokovala půjčka na opravy po povodni v roce 2002. Radnice chce úvěr předčasně splatit a prodat celkem asi 1650 bytů. Za čtvereční metr lidé zaplatí průměrně 15 000 až 20 000 korun. Městská část očekává výnos ve výši zhruba dvě miliardy korun.

Radnice na splacení úvěru použije asi 612 milionů korun, které utržila na minulé privatizaci. „Jsme rádi, že se nám s bankou podařilo vyjednat zkrácení blokace,“ konstatoval místostarosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS). Podmínky privatizace a seznam bytů určených k prodeji musí ještě schválit ve středu zastupitelstvo městské části. S prodejem musí souhlasit také zastupitelstvo hlavního města, které by o tom mohlo jednat v březnu.

Část výnosů z privatizace chce radnice uložit ve finančních ústavech, část chce použít na menší investice. Za peníze chce například obnovit koupaliště Ládví, opravit Elsnicovo náměstí, park u Palmovky a některé chodníky, hřiště a sportoviště. Po dokončení privatizace si radnice ponechá asi 1700 až 1800 především malometrážních bytů, které se nacházejí například v Kobylisích, ve Střížkově a u stanice metra Ládví. Tyto byty Praha 8 nabízí například seniorům, kteří u soukromých majitelů nezvládnou platit nájemné. Při minulé privatizaci městská část vydělala asi 2,4 miliardy korun, z toho zhruba 1,14 miliardy chce nyní použít na výstavbu nové radnice na Palmovce.