Praha přivítá nový rok videomappingem na budovu Národního muzea

Historická budova Národního muzea

Historická budova Národního muzea Zdroj: E15

Historická budova Národního muzea
2
Fotogalerie

První projekce s názvem My, Praha se uskuteční na Nový rok v 18:15 a další následují 19:15 a 20:15. Akce nahradí tradiční novoroční ohňostroj organizovaný pražským magistrátem.

O nahrazení klasického ohňostroje videomappingem rozhodl pražský magistrát v srpnu a jako důvod uvedl negativní důsledky pyrotechniky především na zvířata. Tématu dopadů ohňostrojů na zvířata bude věnována i část začátku projekce. Ta bude rozdělena do sedmi obrazů a potrvá  zhruba deset minut.

Videomapping připravila agentura Art 4 Promotion a město za ni zaplatí necelé dva miliony korun. Agentura uvedla že tématem projekce je "Praha budoucí". Nevěnovala se tak žádným historickým tématům, cílem tak byla oslava nového roku a předání poselství, že budoucností Prahy jsou především děti.

Proto se také součástí přípravy novoročního videomappingu staly i stovky dětí ze základních škol v Praze. "Děti od nás dostaly předlohu Národního muzea na velkých čtvrtkách a malovaly, jak si představují svoji Prahu budoucí, svoje město. Vzniklo více než 250 nádherných obrázků. My jsme následně obrázky oživili a jsou tak nedílnou součástí videomappingu," uvedla agentura.

Ještě před příchodem svátků si mohou 22.12 a 23.12 vyzvednout Betlémské světlo ve foyer Nové pražské radnice.