Praha se kvůli šetření bojí o osud velkých dopravních staveb

Praha se bojí o osud velkých dopravních staveb na svém území. Kvůli škrtům ve státním rozpočtu prý hrozí oddálení dostavby části Pražského okruhu, Vysočanské radiály nebo úpravy Štěrboholské radiály. Informoval o tom náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). Podle jeho slov ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) v dopise primátorovi připustil, že na rok 2012 Praha nedostane z rozpočtu ministerstva slíbené peníze na výstavbu a obnovu dopravních staveb.

„Máme celou řadu argumentů, které naprosto jasně ukazují, jak fatální důsledky by nedodržení závazků ze strany SFDI (Státního fondu dopravní infrastruktury) pro Prahu mělo,“ uvedl Březina. Hlavní město se obává především oddálení stavby další části Pražského okruhu. „Už teď Praha čelí žalobám z důvodu překračování hlukových limitů na komunikacích nahrazujících Pražský okruh,“ poznamenal Březina. Podle Prahy by byly ohroženy také stavební práce na silnicích nahrazujících Pražský okruh, jejichž výstavbu Praha na základě dohody se SFDI začala.

Jedná se například o Vysočanskou radiálu, mimoúrovňovou křižovatku Liberecká nebo o zkapacitnění Štěrboholské radiály. Podle Březiny bude mít krácení příspěvků za důsledek také oddálení začátku dalších požadovaných stavebních akcí, výměny svodidel, opravy povrchů nebo značení. „Hlavní město Praha se proto chystá bránit všemi možnými způsoby krácení výdajů na dopravní infrastrukturu. Prvním oficiálním krokem bude reakce na dopis ministra dopravy Pavla Dobeše,“ dodal Březina.