Praha zvýšila rozpočet o 1,55 miliardy na stavbu metra

Rada hlavního města odsouhlasila zvýšení městského rozpočtu o 1,55 miliardy korun. Peníze chce poskytnout jako dotaci pražskému dopravnímu podniku na zaplacení prodloužení trasy metra A z Dejvic do Motola. Řekl to náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). Uvolnění peněz musí ještě schválit zastupitelstvo hlavního města.

„Peníze je nutné poskytnout k tomu, aby bylo možné plynule pokračovat ve výstavbě této významné dopravní stavby. Tím se zároveň otevře cesta k získání peněz z Evropských fondů, jejichž čerpání je podmíněno předfinancováním ze strany hlavního města,“ poznamenal Březina. Peníze vedení města vezme z přebytku hospodaření z minulých let.

Pokračování trasy metra A z Dejvické do Motola bude stát asi 19 miliard korun. Město ale bude muset počítat také s inflací, s jejím zohledněním by se náklady mohly vyšplhat až na 21,6 miliardy korun. Dalších 1,735 miliardy korun si vyžádá obnova vozů. Praha chce na stavbu získat několikamiliardovou dotaci z fondů Evropské unie. Šestikilometrový úsek by měl být dokončen v roce 2014. Zastupitelé na začátku roku schválili rozpočet ve výši 52,183 miliardy. Na stavbu metra A rozpočet pamatoval částkou 100 milionů korun.