Pral jsem klukům a nestydím se

Jihlava vyhrála zimní pohár a investovala do soustředění, takže si do jarní části věří.

Chceme udělat všechno pro to, abychom se na konci sezony radovali z postupu do nejvyšší domácí soutěže! Tahle věta zní z fotbalového FC Vysočina už několik let stále dokola. Nejprve vždy před začátkem podzimní části a poté i na startu jarních bojů. Jenže…

Jihlavskému klubu se dosud nepovedlo sladit výkony v obou polovinách sezony tak dokonale, aby vytoužený postupový sen dostal reálnou podobou. „Řekl bych, že nám pokaždé v důležitých zápasech chyběly góly,“ je přesvědčený ředitel FC Vysočina Zdeněk Tulis. „Například za doby, kdy byl u mužstva trenér Marko. Podzim jsme měli skvělý, jenže na jaře se nám pak nejlepší střelec Faldyna za deset zápasů ani jednou netrefil,“ dodává Tulis.

Letos by měla Jihlava sázet hned na několik střelců – Sedláčka, Mešanoviče či Tecla. A pokud se bude například posledně jmenovanému dařit aspoň tak jako v přípravě, neměla by mít tentokrát větší problémy.

Jednadvacetiletý fotbalista nastoupil alespoň na pár minut ve všech zápasových testech a připsal si v nich dohromady devět gólů. „Samozřejmě, že je to pro mě povzbuzení, ale na to, co bylo, musíme teď zapomenout. Je potřeba se soustředit jen na zápasy, které nás čekají,“ má jasno Tecl.

Nicméně Tulis se u přípravy, v níž Vysočina vyhrála deset ze čtrnácti duelů, přece jen na chvilku zastavil.

Výhra zimního poháru

„Myslím, že klapla naprosto do puntíku,“ pochvaloval si výsledky nejen v rámci zimního Tipsport Cupu, který nakonec Jihlava vyhrála. „Mohli jsme ji absolvovat hlavně díky našim akcionářům, protože nebyla ani trochu laciná. Jen málokteré druholigové mužstvo mělo takové možnosti, aby mohlo absolvovat deset kvalitních tréninků v zahraničí,“ doplnil.

A nejen to, svěřenci trenéra Romana Pivarníka odehráli za hranicemi také čtyři zápasy se silnými soupeři, přičemž italskou Veronu dokonce porazili v generálce před prvním jarním startem 4:2.

„To všechno jsou signály, které nám dávají, a říkají, abychom se posunuli dál. My potřebujeme do první ligy,“ nechal se slyšet Tulis.

Vedení FC Vysočina se snaží hráčům prvního týmu vytvořit ty nejlepší podmínky pro postup. „Nejsme žádní Abramovičové, ale ve skromných podmínkách se snažíme jít krůček po krůčku. Děláme všechno, aby tady měl fotbal profesionální zázemí,“ tvrdí Tulis.

Hlavním mottem je přitom soudržnost. „Tak, abychom si po sezoně mohli všichni, ředitelem počínaje a uklízečkou konče, říct, že jsme pro úspěch udělali maximum,“ říká šéf jihlavského klubu. Hned vyštrachá jeden příklad.

Šéf v prádelně

„Na soustředění jsme měli trochu problémy s praním dresů a věcí pro tým, tak jsem jezdil s kustodem prát do městské prádelny. A vůbec se za to nestydím,“ tvrdí Tulis.

Všichni hráči prý také moc dobře vědí, jaké prémie si mohou v případě postupu vydělat. „Zaleží jen na hráčích. Čím víc bodů budou na konci mít, a když postoupí, tím víc získají. Každopádně celkově je cílová prémie vyšší než v minulých letech,“ dodal.

V prvním jarním kole se Jihlava představila o víkendu v Ústí nad Labem, kde uhrála bod za bezbrankovou remízu 0:0. A už v pátek 9. března ji čeká úvodní domácí vystoupení – na stadionu v Jiráskově ulici přivítá od šesti hodin v podvečer Čáslav.