Pravda o tom, jak se Putin potápěl za antikou

(VIDEO) Vladimír Putin – judista, Putin – motorkář, Putin – jazzový zpěvák... Zvykli jsem si na mnoho tváří premiéra a bývalého a zřejmě i budoucího prezidenta. A v létě to byl zase Putin – potápěč, který se v jednom okamžiku proměnil v Putina – archeologa, když ze dna vyzvedl za ucha dvě antické amfory. Autenticitu nálezu samozřejmě provázely pochybnosti. Teď konečně vyšlo najevo, že vše bylo nahrané.

Mluvčí premiéra Dmitrij Peskov připustil, že srpnový „senzační“ archeologický nález dvou antických amfor v Černém moři byl jen narežírovaný pro média. Amfory do malé hloubky položili archeologové a šéfovi vlády ukázali, kam se má za přítomnosti podvodních kamer ponořit. Peskov přiznal barvu v debatě na televizní stanici Dožď. Putinův nález amfor připomínal dobrodružné filmy pro mládež. Amfory byly pravé, ale skuteční archeologové je našli nedlouho předtím, očistili je a položili pro Putina na vhodné místo. Podle Peskova není žádný důvd ke zlomyslnostem, jen se prostě všichni snažili, „aby pro něj (Putina) bylo všechno jako doopravdy.“

Video ze senzačního nálezu Vladimíra Putina, který sám o sobě tvrdí, že je prostě dítětem štěstěny

Na internetu se samozřejmě hned objevila řada vtipů, včetně výčtu „krajně pravděpodobných věcí“, které by mohl Putin na mořském dně ještě nalézt: studentský referát nacionalisty Vladimira Žirinovského o multikulturalismu, sadomasochistické hračky čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, daňové přiznání vězněného ropného magnáta Michaila Chodorkovského či tajnou chodbu posledního sovětského prezidenta Michaila Gorbačova z Kremlu do bufetu v centrále americké tajné služby CIA v Langley.

Komické dobrodružství ruského premiéra se podobá příhodě ze seriálu Simpsonovi. V ní firma stavící supermarket na archeologickém nalezišti obrátí „kulturní barbarství“ ve svou výhodu, když jí lokalita poslouží pro reklamní trik: v místě pravěkých vykopávek je před začátkem stavebních prací nalezena kostra „Anděla“. Firma kolem fosilie vyvolá nadpozemskou atmosféru a v obyvatelích města vzbudí dojem, že „Anděl“ se objevil, aby zvěstoval soudný den. V určeném datu však anděl nevyvolá konec světa, ale jen „konec vysokých cen!“, neboť je symbolem nového obchodního domu.