Pražské jaro zahájí hamburský orchestr

Šéfdirigent Vasilij Petrenko

Šéfdirigent Vasilij Petrenko Zdroj: Profimedia.cz

Program festivalu přináší 45 koncertů v podání předních světových i tuzemských těles.

Uznávané symfonické orchestry a interprety nabídne jubilejní 70. ročník Pražského jara, jehož výročí rezonuje s výročím konce druhé světové války. Jako symbolické gesto smíření proto pořadatelé dnešní zahajovací koncert v pražském Obecním domě svěřili Severoněmeckému rozhlasovému orchestru Hamburk za řízení Thomase Hengelbrocka.

V historii to bude teprve popáté, kdy Smetanův cyklus symfonických básní zazní v podání zahraničního orchestru. V podání německého orchestru se tak stane vůbec poprvé. „Zrod Pražského jara spadá do doby, kdy uplynul teprve rok od konce tragického německého záboru vaší země v podobě protektorátu Čechy a Morava. Jsem dojat, že od té doby jsme od vás svědky tolika smířlivých gest, letos zviditelněných tím nejvýmluvnějším způsobem – německý dirigent s německým orchestrem hraje na Pražském jaru Smetanovu Mou vlast,“ uvedl Hengelbrock.

Program festivalu přináší 45 koncertů se širokým dramaturgickým rozpětím – od hostování velkých zahraničních symfonických orchestrů přes koncerty komorní hudby po specifické projekty přinášející premiéry nových děl či hudbu starších epoch v autentické interpretaci.

Festival letos vedle Severoněmeckého rozhlasového orchestru Hamburk nabídne také Petrohradskou filharmonii v čele s Jurijem Těmirkanovem, Budapešťský festivalový orchestr s Ivánem Fischerem a Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia se sirem Antoniem Pappanem. Česká filharmonie pod vedením šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka vystoupí spolu s Pražským filharmonickým sborem, Kühnovým dětským sborem a altistkou Elisabeth Kulmanovou. Závěr festivalu je 2. a 3. června svěřen Královskému filharmonickému orchestru v Liverpoolu s šéfdirigentem Vasilijem Petrenkem.

Na Pražském jaru bude mít významné zastoupení i soudobá hudba. Součástí programu bude například dílo Petra Wajsara Vápenná sinfonietta, které vzniklo na objednávku Pražského jara. Soudobou hudbu nabídne také divadelní řada, jejíž čtyři opery budou součástí festivalu. Na festivalu zazní 23. května v Rudolfinu pěvecký koncert Pocta Jarmile Novotné. Uznávaný basbarytonista Adam Plachetka uvede své mladší kolegy a kolegyně, které společně s ním doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) pod taktovkou Tomáše Braunera.

Debut Pražského jara 31. května v Rudolfinu nabídne dirigenta Marka Šedivého. Jako host s ním vystoupí francouzský hobojista Johannes Grosso, vítěz soutěže Pražského jara z roku 2014. Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro 2015 se letos zúčastní 51 flétnistů a 63 klarinetistů z celého světa. Slavnostní předání cen se uskuteční 15. května na Staroměstské radnici.