Přehmaty: Trousil, Besta a další

Zbrojovka neuváženě pustila za minimální částky několik hráčů, kteří se stali oporami jiných ligových klubů.

V bráně čaruje Martin Lejsal, v obraně vládne nekompromisní dvojka Jan Trousil s Petrem Pavlíkem. Ve středu zálohy dirigují hru špílmachři Tomáš Polách a Jaroslav Černý, kteří posílají přesné pasy do stran rychlíkům Janu Kalabiškovi a Josefu Šuralovi. Na hrotu znepříjemňují život soupeřově defenzivě buldog Aleš Besta a talentovaný střelec Michal Rabušic. Tak by mohla vypadat soupiska fotbalové Zbrojovky. Fanoušci si o ní ale můžou nechat leda zdát.

Kromě vydařených desetimilionových přestupů za hráče jako Luboš Kalouda, Ondřej Mazuch, Mario Holek a Lukáš Mareček, totiž vedení brněnského klubu v poslední pětiletce pustilo za „hubičku“ několik kvalitních hráčů. Ti se následně stali oporami jiných ligových mužstev.

„Nebýt těchto zbytečných přehmatů, mohli jsme dál chodit na prvoligový fotbal a možná stále snít o evropských pohárech,“ posteskl si dlouholetý fanoušek Zbrojovky Milan Dvořáček.
Kdo všechno dnes mohl válet v sestavě Zbrojovky?

BRANKÁŘ. Dnes se v bráně o místo jedničky se střídavými úspěchy perou Tomáš Bureš a Martin Doležal. Ani jeden ale nenahradil Martina Lejsala. Gólman se zkušenostmi z italské ligy kryl bránu Zbrojovky především v sezoně 2007/2008, kdy klubu těsně ušly evropské poháry.

Bureš působí v ruském Rostovu, ale jeho odkaz je pro Zbrojovku znovu aktuální. Klub mu stále dluží několik stovek tisíc korun. Proto Arbitrážní komise Fotbalové asociace České republiky Zbrojovce zastavila příchody nových hráčů.

OBRANA. Čtyři jména a čtyři bodnutí do srdcí fandů Brna. Martin Kuncl, Jan Trousil, Lukáš Kubáň a Petr Pavlík. První tři kopou v prvoligovém Slovácku. To osmým místem po podzimu hájí čest moravských klubů v nejvyšší soutěži. Pavlík je kapitánem jabloneckého týmu, který pod vedením Františka Komňackého prohání favority na titul.

„Nepotřebný“ Trousil je navíc odborníky hodnocený jako jeden z nejlepších obránců po první polovině soutěže. „Truska byl srdcař, na kterém dlouhodobě stála obrana. Především ve vzduchu je pořád vynikající,“ chválí bývalého kapitána Brňanů Dvořáček.

Podobný názor zastává i Luděk Zelenka, bývalý hráč Zbrojovky a fotbalový expert. „Pustit Trousila s Poláchem v době, kdy se klub zachraňoval, to byla opravdu strašidelná chyba.
S nimi v sestavě by ligu určitě zachránili,“ míní.

ZÁLOHA. Na pozici defenzivního záložníka si Zbrojovka v posledních letech dokázala vychovat hráče, kteří výkonnostně přerostli českou ligu. Stěží tak můžou fandové vyčítat milionové přestupy Maria Holka a Lukáše Marečka. Nezájem o služby univerzála Martina Švejnohy, který od roku 2009 patří do základu rakouského FC Wacker Innsbruck, je ale může po právu mrzet. „Podle mě byl snem každého trenéra. Mohl naskočit kdekoliv v obraně i záloze a vždy odvedl svoje,“ myslí si Dvořáček. Mezi nevydařené se řadí také odchod Tomáše Polácha, který dlouhá léta dirigoval hru brněnské Zbrojovky a byl základním kamenem středové řady. Teď stejnou roli zastává v druholigovém Zlíně.

Podobně si Brňané nechali utéct Jaroslava Černého, který následně válel v pražské Slavii a momentálně působí v tureckém Ankaragücü.

Fanouškům chybí i rychlíci Jan Kalabiška a Josef Šural. Oba o svých kvalitách dostatečně přesvědčili v podzimní části letošní sezony. „Rozumím tomu, že někteří hráči po sestupu zůstat v Brně nechtěli. Ale aby vedení nechalo odejít dohromady za necelých pět milionů korun Šurala s Rabušicem, to je rána. V Liberci se smějí ještě teď. Ten, kdo to dopustil, by se měl zodpovídat,“ odtušil Zelenka.

ÚTOK. Buldog Aleš Besta se sice v pražské Slavii neprosadil, ale fanoušci Zbrojovky na něj často s nostalgií vzpomínají. „Chápu, že s ním nebylo jednoduché vyjít, ale jedno se mu upřít nedá. Je to srdcař a bojovník. Když se nedařilo, tak se zakousl a mančaft nabudil,“ vzpomíná Zelenka.

O tom, že talent jihlavského odchovance Michaela Rabušice se bývalým brněnským trenérům nepodařilo dostatečně rozvinout, se fotbaloví příznivci přesvědčili letos na podzim. V dresu Liberce nasázel ve všech soutěžích deset branek a je nejlepším střelcem týmu trenéra Jaroslava Šilhavého. „Nemusí to být vždycky chyba pouze trenérů, liberecký styl Rabušicovi evidentně sedl na míru,“ myslí si Zelenka.