Přerovany budou vozit Slováci

Přerovská autobusová doprava přechází na deset let do rukou Slováků.

Přepravní společnost Veolia Transport v Přerově končí. Od ledna už budou pasažéry po městě rozvážet v autobusech zaměstnanci slovenské společnosti Sad Trnava. Ta zvítězila ve výběrovém řízení města.

„Do soutěže se přihlásily dvě firmy. Veolia Transport ale nedodala všechny doklady a jejich nabídka byla neúplná. Proto byla ze soutěže vyřazena,“ uvedl náměstek primátora Josef Kulíšek hlavní důvod, proč se komise rozhodla pro druhého zájemce. Zároveň řekl, že slovenský přepravce bodoval i lepší nabídkou. „Zavázal se, že do dvou let budou po Přerově jezdit ekologické autobusy. Veolia Transport měla delší termín,“ podotkl Kulíšek.

Ředitel společnosti SAD Trnava Juraj Kuzma neskrýval radost nad tím, že slovenská firma v Česku uspěla. Překvapil ho ale malý zájem českých dopravců o zakázku města Přerova – předpokládal větší konkurenci. „Čeká nás ještě jednání se zástupci města, se kterými si vyjasníme podrobnosti. Zatím počítáme i s tím, že bychom v Přerově zaměstnávali současné řidiče, kteří by jen přešli pod naši společnost. Také s nimi budeme jednat. Všechno je ale zatím otevřené,“ nechce předjímat Kuzma.

Obchodní ředitel společnosti Veolia Transport Morava Jiří Šrajer ale neskrývá rozhořčení nad tím, že vedení města pustilo do médií zprávu, že Veolia v Přerově končí. „Pokud vyhlásili vítěze soutěže ještě před oficiálním písemným oznámením uchazečům, považujeme to za více než neprofesionální. A to vzhledem k našim zaměstnancům a partnerům, kteří se dozví tuto závažnou skutečnost z médií,“ rozčiloval se Šrajer.

Vedení města se ale brání, že zástupcům dopravní firmy Veolia Transport už sdělilo, že novou smlouvu nezískají. Sice ústně, ale přece. „Mluvili jsme s nimi. Slíbili, že do konce roku budou městskou dopravu bez problémů provozovat,“ řekl náměstek primátora Kulíšek. Ten už se v těchto dnech chystá na jednání s vedením společnosti Sad Trnava, jejíž služby vyzkouší Přerované za necelé dva měsíce.

„O tomto slovenském přepravci víme, že provozuje městskou dopravu v Trnavě, Piešťanech, Senici a Hlohovci,“ předeslal mluvčí magistrátu Bohuslav Přidal. Firma má i zkušenost s podnikáním v Česku – provozuje autobusovou linku, která míří do Hodonína.