Přetaví Hollywood erotický bestseller v další trhák?

Chtěli byste vidět Keiru Knightleyovou jako hlavní postavu erotického příběhu? (zprava - Keira Knightleyová a režisér Joe Wright)

Chtěli byste vidět Keiru Knightleyovou jako hlavní postavu erotického příběhu? (zprava - Keira Knightleyová a režisér Joe Wright) Zdroj: CTK

Hollywood se chystá zfilmovat erotický román E.L. Jamesové Padesát odstínů šedi a největší šance stát se režisérem potenciálního kasovního trháku má nejspíš Brit Joe Wright. Spekuluje o tom na svém serveru časopis The Hollywood Reporter. Filmová práva na erotický bestseller koupila studia Universal a Focus, s nimiž Wright dlouhodobě spolupracuje.

Čtyřicetiletý Wright natočil pro studio Focus čtyři z pěti svých filmů: snímky Anna Karenina (2012), Hanna (2011), Pokání (2007) a Pýcha a předsudek (2005). Ve třech z nich ztvárnila hlavní role jeho dvorní herečka Keira Knightleyová, která by podle britského deníku The Independent mohla v adaptaci Padesáti odstínů šedi hrát hrdinku Anastasii.

Hollywood za filmová práva na erotickou trilogii zaplatil pět milionů dolarů a zdá se, že spoléhá na britské tvůrce. Knihy britské autorky Jamesové do podoby scénáře převede její krajanka Kelly Marcelová a pokud se potvrdí spekulace o složení štábu, bude z britských ostrovů pocházet i režisér a protagonistka.

E.L. Jamesová, což je pseudonym autorky Eriky Mitchellové Leonardové (1963), vydala Padesát odstínů šedi v roce 2011. Kniha dosud neznámé spisovatelky se rychle stala obrovským hitem a práva koupil velký nakladatelský dům Random House. Příběh mladé studentky, která zažívá erotickou iniciaci ve vztahu s multimilionářem Christianem Greyem, je klasickým představitelem žánru červené knihovny. Obsahuje ale explicitní erotické scény, v nichž hrají velkou roli sadomasochistické praktiky. Trilogie se už po celém světě prodalo přes 70 milionů kusů. První dva díly vyšly rovněž v češtině, také v Česku se staly bestsellerem.