Příště to bude lepší, věří Bauer

Tour de Ski je pryč, Lukáše Bauera teď čeká jeho oblíbená trať v estonském Otepää.

První a vlastně jediný z vrcholů letošní sezony skončil pro Lukáše Bauera rozčarováním. „Nezastírám, že jsem chtěl dojet do třetího místa, a to se nepodařilo,“ vysvětluje lyžař z Božího Daru, jenž skončil
v Tour de Ski šestý.

Výš v pořadí ho nepustily dva pády v klíčových etapách a jako obvykle sprinty. „V nich Lukáš ztrácí, takže si v dalších etapách nemůže dovolit sebemenší zaváhání. Jenže letos bohužel přišlo,“ říká reprezentační trenér Miroslav Petrásek.

Nejdřív ve druhé etapě v Oberhofu se mu před finišem na klasické patnáctce skácel před špičky lyží pozdější vítěz Dario Cologna, pak se mu v maratonu sedmé etapy z Cortiny d'Ampezzo do Toblachu připletli do cesty občerstvující se Rusové. Když zlomil hůlku a marně naháněl prchající skupinku před sebou, věděl, že je zle. „Šance na celkové třetí místo padla,“ přiznal v cíli.

Už nebyl zvíře

Sice se v předposlední etapě vrátil do hry, když v závodě na dvacet kilometrů klasicky s hromadným startem nasbíral vteřiny na prémiích a v celkovém pořadí poskočil na páté místo, v závěrečné etapě však ve stoupání sjezdovkou na Alpe Cermis už v sobě nenašel tolik sil. Neproměnil se znovu ve zvíře, jak ho právě tady soupeři poprvé obdivně nazvali. „Výjezd byl ze všech mých čtyř startů nejhorších,“ poznamenal zklamaně. Od začátku poslední etapy nebyl v pohodě, jako by jel po písku. „Cítil jsem se unavený, hodně jsem se trápil,“ popisuje. Maximální tep měl kolem sto osmdesáti, obvykle se vyšplhá hodnota ještě o deset nebo dvanáct úderů výš. Pod sjezdovku spolupracoval s Harveyem, za sebou měl tři ruské závodníky. Dva kilometry před cílem se před něj dostal Legkov.

Fandil i Dominik Hašek

„Byl to hodně těžký závod. Pro mě to byla vůbec nejhorší etapa, dá se říct očistec. Nebyl jsem ze sebe schopný dostat víc. Doufám, že příště to zase bude lepší,“ prohlásil Bauer.

Šesté místo v tak natřískaném poli, v sezoně s jediným vrcholem, ale není špatné. „Nedokážu říct, kolik sil jsem ztratil cestou do Toblachu po pádu,“ vrátil se ještě k nešťastnému momentu seriálu.
„Kdybych ze skupiny vypadl tím, že nestíhám, bylo by to smutné, ale vzal bych to jinak, než když vypadnu kvůli stupidnímu občerstvování. To mě na tom štve nejvíc.“

Jeho počínání na Tour de Ski už několik let sleduje celé Česko. Ve stoupání na Alpe Cermis mu mávají v ústrety české vlajky, jedním z Bauerových fanoušků byl letos na sjezdovce i gólman Dominik Hašek. Ti všichni prožívali jeho boj a kleli nad příkořími. „Děkuju všem lidem okolo, servisu i fanouškům, co mě podpořili,“ říká Bauer.

Po návratu z Itálie uklidil běžky do garáže. Na pár dní, než se mu v hlavě rozleží letošní Tour. Pak už se začal připravovat na další z oblíbených štací. Patnáct kilometrů klasicky v estonském Otepää je jeho tratí. Jedenadvacátého ledna tak může Bauer zaplašit italské vzpomínky. Světový pohár pokračuje, na jeho konci si třeba i sám přizná, že šesté místo na Tour de Ski nebylo špatné.