Přívětivá tvář Sibiře: mají tu „kočičí“ kavárnu

Kočka

Kočka Zdroj: E15

První „kočičí“ kavárna, přinejmenším na Sibiři, se otevřela v Krasnojarsku. Hostům nabízí hlavně potěšení z mňoukající společnosti, za kterou se ale platí od minuty: půldruhého rublu (asi 90 haléřů) ve všední den, o svátcích dva ruble (asi 1,20 Kč). V ceně je už započtena káva, čaj, bonbóny a sušenky.

„Je to splnění mého dětského snu,“ řekla serveru Life News majitelka kavárny „Kis-kis“, což v Rusku znamená zhruba totéž jako v Česku „mňau-mňau“. S bůhvíjakým výdělkem Irina Maximovová nepočítá, ale jde jí hlavně „o podporu humánního přístupu ke zvířatům“.

Kočky do podniku dodává místní spolek Chvostiki (Ocásky), starající se o čtvernohé bezdomovce. Pokud se hostovi nějaká kočka zalíbí, smí si ji vzít domů, zatímco místo u baru zaujme jiná schovanka z útulku. Ale prý je stále řeč jen a jen o zvířatech.

Podobné kavárny podle znalců už fungují v Petrohradu, Saratovu, Kazani a Permu, což jsou ale všechno města v evropské části Ruska.

Pronájem koťat

Loni krasnojarští ochránci zvířat organizovali „pronájem koťat“ s dodávkou až do domu. Z tržby pak zaplatili krmení v kočičím útulku.

Podobnou službu podle serveru Segodnya nabízí i jedna firma v Kyjevě. Kočku či kocoura půjčuje osamělým lidem na 24 hodin, i s teplou dekou, kakaem a souborem vhodných hudebních nahrávek, a to za ekvivalent 80 korun. Provozovatelé kočičí půjčovny doufají, že tak zaopatří mazlíčkům nový domov.

Na internetu si Ukrajinci podle serveru Newsru.ua mohou kromě koťátek pronajmout i „dočasnou manželku“, přítele na život a na smrt či kumpána k popíjení.