Prodávala falešné léky. Teď přišel trest

Dealerce, která prodávala lék na hubnutí Meridia, vyměřil soud podmínečně osm měsíců vězení a peněžitý trest.

Má e-mailové schránky na několika serverech: bezpredpisu@gmail.cz, zhubnes@seznam.cz, natali8424@gmail.cz a prodávala lék na hubnutí Meridia, který je možné získat jen na lékařský předpis.

Mladá žena nemá ale žádné lékařské vzdělání a už vůbec nemá oprávnění s léky obchodovat.
Případ, na který loni v březnu upozornil týdeník Sedmička, teď skončil u soudu. Dealerka a její přítel odešli s podmíněnými tresty.

„Kamarádka měla v prvních dnech sucho v ústech, zácpu, nic strašného. Pak to přestalo,“ radila zasvěceně reportérce týdeníku Sedmička, která si loni na jaře dala s překupnicí schůzku uprostřed Prahy, aby si lék na hubnutí koupila.

Balení Meridie na tři měsíce vyšlo na osmnáct set korun.

Falešný lék z USA

Když reportérka dala lék na rozbor, ukázalo se, že je falešný. „Účinná látka sibutramin v testovaném vzorku je, ale její obsah od tobolky k tobolce kolísá. Obdivuji dámy, které něco takového polknou.

Tobolka navíc neobsahuje všechny pomocné látky, které jsou uvedené v příbalovém letáku,“ shrnul výsledky profesor z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Bohumil Kratochvíl, který vzorek zkoumal. Plagiát potvrdila následně i akreditovaná laboratoř Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Medikament má navíc tak závažné účinky na srdce, že Evropská unie před časem pozastavila jeho předepisování vůbec. Podle obezitologů se ale jedná o jeden z nejúčinnějších léků na hubnutí, ženy mají o něj zájem, a tak se obracejí na černý trh. Překupníci s anonymními adresami jej nabízejí zpravidla na serverech o zdraví a životním stylu.

„Mám to od kamaráda lékárníka. Je to opravdu originál balení z USA,“ ujišťovala reportérku překupnice.
Mladá žena rozjela byznys s lékem na hubnutí ve velkém. Prodávala hlavně na dobírku.

Soud ji prokázal, že v jedenasedmdesáti případech inkasovala na poště ve Zdibech v okrese Praha-východ od srpna 2008 do března 2010 částku 150 400 korun. Zato jí vyměřil trest osm měsíců vězení podmínečným odkladem na rok a půl a peněžitý trest deset tisíc korun. Obviněná se odvolala.

Podnikala s přítelem

Mladá žena ale „nepodnikala“ sama. Jejímu příteli, se kterým žije, soud prokázal nedovolené podnikání s přípravky na erektivní dysfunkci Viagra a léku na hubnutí Adipex Retard.

Podle soudce jej zaslal „424 adresátům po celé České republice a inkasoval na poště Praha 7 a ve Zdibech celkovou částku 677 625 korun“.

Za nedovolené podnikání a porušení práv k ochranné známce je soud poslal do vězení na deset měsíců s dvouletou podmínkou. Dále musí zaplatit padesát tisíc korun.

Také mladý muž se odvolal.
Obžalovaný se hájil tím, že sháněl možnost výdělku, na internetu objevil prodej Viagry, dodavatel jej ujistil, že jde o originály. Stejným způsobem se obhajovala i mladá žena.

U soudu svědčili pracovníci pošty i adresáti. Státní ústav pro kontrolu léčiv vyslal k soudu zaměstnance, kteří zachytili několik inzerátů na Viagru. Po nákupu v laboratoři zjistili, že se jedná o padělky. Mailovou korespondenci se zákazníky kriminalisté doložili také ze zabaveného notebooku.

Na padělky léků na černém trhu poukazují internetové stránky www.nebezpecneleky.cz. Mezi posledními zachycenými plagiáty opět figurují léky na hubnutí Meridia a Sibutramin HCL.